Avansul pe câmpul de luptă se plătește scump: Primul tanc Challenger 2, lovit în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul Challenger 2 / Airwolfhound, flickr
Tancul Challenger 2 / Airwolfhound, flickr

Avansul forțelor ucrainene din sud este dur, foarte dur. Blindatele occidentale primite de Ucraina își croiesc greu drum prin liniile de fortificații ale rușilor. 

Potrivit analiștilor de la RUSI, generalii ruși nu au mai ținut cont de doctrina militară și au crescut adâncimea zonelor minate. Astfel, în loc de porțiuni minate care se întind pe 120 de metri, blindatele ucrainene trebuie să străbată câmpuri minate pe o adâncime de 500 de metri. Forțele ruse au încercat să compenseze scăderea densității câmpurilor minate prin creșterea eficacității minelor antitanc prin plasarea a două mine, una peste alta.

Încetinite de mine antitanc, tancurile Leopard germane sau Challenger 2 britanice sunt ținte mai ușoare pentru elicoptere Ka-52 Alligator sau dronele kamikaze, așa cum a fost cazul și în situația semnalată de Forbes.

Astfel, forțele armate ucrainene se pare că au pierdut primul tanc Challenger 2:

Un videoclip care circulă online înfățișează ceea ce pare a fi unul dintre tancurile Challenger 2 (donate de britanici către Brigada 82 de asalt aerian) care este cuprins de flăcări pe un drum în afara localității Robotîne.

Se pare că rușii au prins acel Challenger 2 pe drum, în câmp liber. Este posibil ca tancul Challenger 2 să fi lovit o mină sau să fi fost imobilizat de artilerie – iar apoi dronele încărcate cu explozibili au terminat treaba.

 

Challenger 2 rămâne o armă de temut

Totuși, una dintre calitățile majore ale echipamentelor occidentale, rata mare de supraviețuire în urma unei lovituri, este valabilă și în acest caz, având în vedere că turela arzândă a tancului Challenger 2 este încă atașată de carcasă, semn că tancul nu a explodat.

Spre deosebire de tancurile sovietice, la Challenger 2 (de altfel, ca la majoritatea tancurilor occidentale), muniția este depozitată în compartimente speciale de-a lungul turelei care explodează în exterior, departe de echipaj, atunci când este lovit. 

Acest aspect este una dintre slăbiciunile majore ale unui T-72, T-80 sau T-90. ”Când un T-72 primește o lovitură directă și muniția este afectată, tancul are mari șanse să explodeze ca un foc de artificii. Turela și ocupanții săi sunt catapultați pe câmp”, mai notează articolul Forbes.

În ciuda pierderii unei unități de luptă, militarii Brigăzii 82 folosesc ce 13 Challenger 2 rămase ca suport de foc cu rază lungă de acțiune, profitând pe deplin de excelenta lor optică zi-noapte, controlul precis al focului și tunurile principale puternice care trag cu proiectile perforante de tungsten la aproximativ 3,5 kilometri. „Este o mașină proiectată să funcționeze la distanțe lungi”, arăta unul din militarii Brigăzii 82.

Citește și ce spunea Rusia în ianuarie 2023: Armata rusă va face scrum tancurile britanice Challenger 2 în Ucraina. Moscova se încurajează după anunțul istoric al Londrei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel