Autorităţile ucrainene dezmint informaţiile că armamentul primit de la statele occidentale ajunge pe mâini greşite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Scandalurile exagerate în jurul presupusei utilizări abuzive a armelor obținute de la partenerii occidentali în Ucraina au apărut recent nu numai în presa rusă de propagandă, ci și în mass-media occidental, precizează Centrul ucrainean de Comunicare Strategică ca răspuns la o investigaţie a postului american de televiziune CBS care susţinea că nu toate armele oferite de statele occidentale ajungă la Forţele Armate Ucrainene.

Centrul ucrainean de Comunicare Strategică precizează că, în prezent, armele occidentale sunt esențiale pentru capacitatea Ucrainei de a rezista eficient agresiunii militare ruse. Kievul înțelege cât de important este acest lucru și încearcă să construiască o relație de încredere cu partenerii săi. Moscova înțelege la fel de bine acest lucru și încearcă să submineze această încredere.

Un raport recent al CBS News a sugerat că doar aproximativ 30% din armele trimise de Occident ajung efectiv pe front. Din februarie, SUA au aprobat un ajutor economic și militar de peste 54 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Marea Britanie a alocat aproape 3 miliarde de dolari numai în ajutor militar, iar UE a cheltuit alte 2,5 miliarde de dolari pentru arme destinate Ucrainei.

Un întreg spectru de echipamente, de la puști și grenade la rachete antitanc și sisteme de rachete cu lansare multiplă, au ajuns în Ucraina de când Rusia a început agresiunea militară.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională a făcut o listă cu opt argumente cu care demonstrează de ce armele oferite Ucrainei de statele occidentale sunt supuse unor controale riguroase și sunt folosite în mod corespunzător, iar toate mesajele alarmiste sunt nefondate şi pot afecta acest lanţ de aprovizionare.

- Există informații despre utilizarea armelor și a echipamentelor militare furnizate Ucrainei - acestea sunt disponibile pentru structurile guvernamentale din Ucraina și din statele partenere. 

- Organizarea logisticii ajutorului militar acordat Ucrainei, comunicarea între armatele țărilor partenere și monitorizarea sunt gestionate de Centrul de control cu sediul la Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA (Centrul de control al EUCOM din Ucraina, ECCU), situat la Stuttgart. Centrul, înființat în urma unei reuniuni a miniștrilor apărării din 42 de țări la Rammstein, găzduiește reprezentanți ai Ucrainei și ai 15 state donatoare.

- Reprezentanți ai tuturor țărilor partenere au fost invitați oficial în Ucraina pentru a monitoriza utilizarea armelor - un format convenabil de cooperare este coordonat cu fiecare partener.  

- Partenerii Ucrainei au desemnat oficiali responsabili pentru controlul utilizării armelor. În august, Garrick M. Harmon, atașat pentru probleme de armată și apărare, și-a început activitatea la Ambasada SUA din Kiev.

El este, de asemenea, responsabil cu monitorizarea utilizării ajutorului militar. În ziua sosirii sale la Kiev, acesta a avut o întâlnire cu ministrul ucrainean al apărării din Ucraina, Oleksii Rieznikov.  Înainte de misiunea sa în Ucraina, generalul de brigadă Harmon a condus Comandamentul de Asistență pentru Securitate al Armatei SUA (USASAC), agenția responsabilă de programele internaționale de asistență militară și de livrare de arme.

- Ucraina introduce sistemul de management al logisticii militare LOGFAS al NATO. Ucraina va ține evidența armelor, utilajelor și a altor echipamente militare în același mod în care o fac SUA.

- Informațiile care pot fi folosite de inamic în detrimentul apărării Ucrainei sunt secrete de stat. Aceasta includ aspecte legate de domeniul de aplicare, localizarea și utilizarea armelor occidentale. Astfel de informații sensibile nu vor fi împărtășite cu mass-media sau cu orice organizații publice, chiar și cu cele internaționale. 

- La cererea țărilor partenere, nu toate informațiile sunt dezvăluite. Unii parteneri, ghidați de propriile interese naționale, insistă ca partea ucraineană să nu anunțe cantitatea și felul ajutorului militar pe care l-au acordat Kievului.

- Casa Albă, Departamentul american al Apărării și guvernele țărilor europene care furnizează arme Ucrainei nu au exprimat public revendicări împotriva Ucrainei și nu și-au exprimat îndoielile cu privire la utilizarea armelor de către această.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel