Autorităţile kurde din Irak: Facţiuni pro-iraniene, atac cu rachete impotriva forţelor americane din Kurdistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Autorităţile kurde din Irak au acuzat facţiuni pro-iraniene că au vizat în atacul de miercuri cu rachete forţele americane din Kurdistan, în contextul în care Washingtonul ameninţă să îşi închidă ambasada din cauza atacurilor asupra intereselor sale în Irak, informează AFP.

Ministrul irakian de externe Fouad Hussein a apreciat drept periculoasă ameninţarea SUA, după ce săptămâna trecută secretarul de stat american Mike Pompeo a dat un ultimatum Irakului: fie încetează atacurile, fie Washingtonul îşi închide ambasada şi îşi recheamă cei 3.000 de soldaţi şi diplomaţi.

Miercuri seara, mai multe rachete au lovit un sediu al rebelilor kurzi iranieni din apropierea aeroportului internaţional din Erbil (capitala Kurdistanului irakian) unde sunt staţionaţi soldaţi americani. Atacul a avizat de fapt trupele americane, a declarat serviciul de combatere a terorismului din regiunea autonomă a Kurdistanului irakian, precizeaza Agepres.

Într-o declaraţie, acesta a acuzat coaliţia de foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în statul irakian, Hachd al-Chaabi, ca fiind autorul atacului cu rachete trase din provincia vecină Ninive şi care a vizat baza coaliţiei condusă de SUA de pe aeroportul Erbil.

Pe Twitter, Hoshyar Zebari, fost şef al diplomaţiei irakiene şi o figură politică kurdă importantă, a denunţat "o nouă escaladare ce vizează perturbarea securităţii Irakului şi a Kurdistanului de către aceleaşi grupări care atacă ambasada americană din Bagdad şi convoaiele sale".

Regiunea autonomă a Kurdistanului a fost considerată mult timp singurul loc sigur din Irak pentru trupele internaţionale şi diplomaţi. Ministerul kurd de interne a comunicat, de asemenea, marţi seara, că atacul a avut loc în zone controlate de Hachd al-Chaabi.

La Bagdad, comandamentul militar irakian a acuzat grupări teroriste, fără a le numi, şi a anunţat suspendarea oficialilor militari locali. Grupările rebele kurde iraniene cu sediul în Kurdistanul irakian sunt bombardate în mod regulat de Teheran.

După ultimatumul Washingtonului, liderii Hachd şi oficiali şiiţi s-au delimitat public de atacurile anti-SUA. Însă cei mai radicali din tabăra pro-iraniană au continuat să folosească retorica de război împotriva "ocupantului american".

O retragere a SUA din Irak ar însemna sfârşitul coaliţiei antijihadiste, în contextul în care gruparea Stat Islamic continuă să fie o ameninţare.

De asemenea, o retragere americană ar putea da o lovitură grea în primul rând premierului Mustafa al-Kazimi, primit în urmă cu două luni cu mare pompă la Casa Albă.

Din octombrie 2019 până în iulie 2020, aproximativ 40 de atacuri cu rachete au vizat ambasada SUA şi bazele irakiene în care se află soldaţi americani. De la vizita lui Kazimi la Washington în august, ritmul atacurilor s-a accelerat.

Aceste atacuri au fost revendicate de câteva luni de grupări obscure, interfeţe ale facţiunilor pro-iraniene, potrivit experţilor care consideră că Washingtonul joacă din nou cartea Irakului în campania electorală a scrutinul prezidenţial

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel