UPDATE: Reacţia Chişinăului la solicitarea Tiraspolului către Moscova de a mări efectivul forţei de menţinere a păcii în Transnistria:
Leonid Manakov, şeful aşa-zisei reprezentanţe a Transnistriei la Moscova, nu are nicio atribuţie în legătură cu Acordul din 21 iulie 1992 care stipulează statutul forţei de menţinere a păcii în Transnistria, aşa că nu este în măsură să se exprime cu privire la mărirea numărului de "pacificatori" ruşi în stânga Nistrului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, Mariana Sarî, scrie Agerpres.
***
Articolul inițial:
În prezent, numărul forțelor de menținere a păcii rusești din Transnistria nu depășește 450 de persoane, în timp ce numărul personalului stabilit prin documente este de 3.100 de militari.
Potrivit lui Manakov, în anul 1995, Rusia a redus în mod unilateral contingentul de menținere a păcii la două batalioane. Acum este posibilă creșterea numărului forțelor de menținere a păcii, această opțiune putând fi folosită în cazul amenințării cu acte teroriste sau alte acțiuni destabilizatoare.
“Încă din anul 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus dimensiunea propriului contingent de menținere a păcii la două batalioane de infanterie moto, deși inițial erau șase batalioane”, a declarat Manakov pentru RIA Novosti.
Tiraspolul a cerut în repetate rânduri Moscovei să mărească dimensiunea contingentului de menținere a păcii, chiar și pe cheltuiala cetățenilor ruși care locuiesc permanent în republică.
Situația de la granița Transnistriei cu Ucraina este una dificilă, având în vedere faptul că Kievul a concentrat o mare grupare de forțe armate în Regiunea Odesa. Înainte de aceasta, au apărut o serie de informații potrivit cărora Ucraina pregătește o serie de provocări la Tiraspol și în alte orașe ale republicii, pentru a distrage atenția Rusiei.
Interesul principal al Kievului în Transnistria este reprezentat de depozitele din apropierea satului Kolbasna, unde sunt depozitate aproximativ 20.000 de tone de muniție, care aparțin Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei.
Potrivit părții ruse, Kievul a elaborat planuri de a sechestra aceste depozite pe fondul lipsei de muniție pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News