Echipa mixtă trimisă pe teren a descoperit fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federația Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.
Prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă a fost localizată în apropierea frontierei, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puțin de 1.000 m de malul stâng al Dunării.
A doua zonă de impact pe teritoriul național a fost descoperită tot în proximitatea frontierei, într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanță de circa 5 km sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone.
În urma cercetărilor realizate la fața locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locații se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul național. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locații.
Însărcinatul cu afaceri al Rusiei la București, convocat la MAE
Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Federației Ruse la București a fost convocat de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Acesteia i-a fost comunicată condamnarea fermă a violării repetate a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forțelor militare Ruse care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional de către un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
Ministerul român al afacerilor externe a subliniat că aceste atacuri ilegale și iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-i-și dreptul să ia măsurile de răspuns care se impun.
Reamintim că, în cursul nopții trecute, sistemele radar ale MApN au identificat, în jurul orei 00.30, o țintă aeriană care a intersectat pentru scurt timp spațiul aerian național, în apropiere de localitatea Reni, pe o adâncime de aproximativ 1 km în interior, îndreptându-se ulterior către spațiul aerian ucrainean. Totodată, a fost semnalată o posibilă zonă de impact pe teritoriul național, în apropierea frontierei româno-ucrainene, la aproximativ 10 kilometri est de limita administrativă a municipiului Galați, fără să fie raportate pagube materiale.
Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au intervenit pentru supravegherea spațiului aerian.
Ulterior, două aeronave Eurofighter ale Forțelor Aeriene Spaniole, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea, respectiv 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Drone rusești au căzut și în R. Moldova. Ambasadorul rus: De unde știm că erau rusești
Autorităţile Republicii Moldova au anunţat că în noaptea de 12 spre 13 februarie două drone au survolat teritoriul Republicii. Una a căzut pe un teren agricol din apropierea satului Ciumai din raionul Taraclia şi a explodat.
A doua dronă, care a explodat la rândul său, a căzut pe un câmp dintre oraşul Ceadîr Lunga şi satul Valea Perjei din raionul Taraclia.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat miercuri pe ambasadorul desemnat al Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Ozerov, pentru a-i transmite o notă de protest privind acest incident.
Ambasadorului rus i-au fost prezentate cu această ocazie fragmente din dronele căzute care au explodat pe teritoriul republicii.
MAE a avertizat că în semn de "răspuns la aceste provocări", Chişinăul va denunţa "unilateral Acordul interguvernamental moldo-rus privind înfiinţarea şi funcţionarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998".
Ambasadorul rus a evitat să recunoască responsabilitatea Moscovei şi a declarat că este prematur să se tragă concluzii privind originea dronelor
"Am dori să atenţionăm atât autorităţile oficiale, cât şi presa împotriva concluziilor pripite.
Plecăm de la premisa că Moldova nu este o parte a conflictului şi că Federaţia Rusă nu are intenţia de a agrava situaţia în relaţiile cu Moldova.
Toate acestea necesită o anchetă suplimentară. Deocamdată nu comentăm nimic, trebuie să ne lămurim cu privire la situaţie.
De unde ştiţi că sunt ruseşti (?). Inscripţiile pot fi aplicate de orice persoană şi în acest sens nu excludem provocări din partea unor terţe părţi. Ştiţi că există şi incidente întâmplătoare şi din păcate ele au loc. Acest lucru necesită o anchetă suplimentară", a declarat Oleg Ozerov.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News