Austria propune ajutor militar din partea UE pentru a întări controlul la graniţe

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Austria a propus joi folosirea de forţe armate ale Uniunii Europene pentru a susţine la frontiere acţiunile de oprire a intrării migranţilor clandestini în Europa.

Anunțul vine în contextul în care coaliţia conservatoare de extremă dreapta doreşte un control mai strict la graniţele terestre şi maritime ale UE, relatează Reuters. Ministrul austriac al Apărării, Mario Kunasek, şi-a prezentat planul - bazat pe folosirea în trecut a soldaţilor de către Austria la frontierele sale - omologilor săi din UE la o întâlnire cu uşile închise la Viena, subliniind faptul că soldaţii ar fi sub controlul poliţiei, au declarat diplomaţi.

'Trebuie să ne protejăm eficient graniţele', a spus Kunasek jurnaliştilor după întâlnire, menţionând că a fost o ''discuţie pozitivă'' cu privire la această propunere. Dar mai multe guverne ale UE şi-au exprimat separat îngrijorarea, ce reflectă diviziunile între statele membre cu privire la modul de gestionare a migraţiei, redistribuirea refugiaţilor în cadrul blocului comunitar şi prevenirea unor noi valuri de sosiri.

Dar Austria - noul preşedinte al Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni - este hotărâtă să prevină orice repetare a crizei din 2015, când mai mult de un milion de migranţi au ajuns în Europa din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Actuala politică a UE privind migraţia a fost respinsă de asemenea de către Italia şi Ungaria au respins, prima ordonând închiderea porturilor pentru majoritatea migranţilor sosiţi pe mare şi a doua a ridicat un gard la frontieră.

Ce vizează propunerea

Germania şi Estonia se numără printre ţările care se îndoiesc de planul austriecilor. 'Există foarte puţine moduri în care armata, chiar teoretic, poate fi folosită în zonele de frontieră', a declarat ministrul eston al Apărării, Juri Luik, pentru Reuters. ''Dacă nu există un conflict militar, totul poate fi tratat cu ajutorul poliţiei', a spus el.

Un oficial austriac a declarat că propunerea vizează crearea unui sistem de folosire a capacităţilor militare europene, cum ar fi unităţi medicale, elicoptere şi soldaţi, în cazul în care poliţia este depăşită. Poliţia sau autorităţile civile vor supraveghea orice operaţiuni care implică soldaţi şi ar putea decide dacă personalul va fi înarmat sau nu, a explicat oficialul.

Comisia Europeană a propus creşterea efectivelor gărzilor de frontieră ale UE la 10.000 de membri în următorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, de la numai câteva sute în prezent. Austria crede că soldaţii ar putea susţine aceste gărzi sau să desfăşoare chiar ei misiunile până când agenţia europeană Frontex atinge acest nivel al efectivelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel