Kurier a relatat că Austria are un batalion de tancuri format din 48 Leopard 2 și, în ciuda neutralității țării, militarii austriei sunt instruiți de militari străini, în special din țări membre NATO - Ungaria și Cehia.
Publicaţia Kyiv Independent amintește că, la 30 ianuarie, Tanner și omologul său ungar, Christoph Shalai-Bobrovnitsky, au anunțat că țările lor au convenit să nu trimită ajutor militar Ucrainei.
În același timp, publicația Kyiv Independent a relatat, citând informații furnizate de o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Apărării, că forțele armate germane au început deja să îi antreneze pe ucraineni pentru utilizarea tancurilor Leopard 2, a căror livrare a fost anunțată de cancelarul Olaf Scholz la 25 ianuarie.
Polonia a promis că va furniza Ucrainei tancuri Leopard 2A4. Canada va livra, de asemenea, patru Leopard 2. Alte țări europene, printre care Olanda, Danemarca și Norvegia, deși au anunțat că sunt pregătite să trimită tancuri Ucrainei, nu au luat încă o decizie finală în această privință, amintește Kyiv Independent.
Elveţia face echipă cu Austria şi refuză să sprijine cu armament Ucraina
O altă țară europeană și-a menținut neutralitatea în ceea ce privește livrările de arme către Ucraina. Încercarea Spaniei de a furniza Ucrainei tunuri antiaeriene de fabricație elvețiană a eșuat.
Acest lucru a devenit clar după ce Berna a confirmat oficial că o astfel de livrare ar încălca legea privind reexportul de arme. Este vorba de tunuri antiaeriene de 35 mm. Aceasta nu este prima încercare a țărilor europene de a furniza arme elvețiene Ucrainei.
Agenția de presă EFE a fost cea care a dat vestea respingerii de către Elveția a cererii spaniole. Comunicatul nu precizează clar care sistem antiaerian de 35 mm a fost respins.
Potrivit experților de la BulgarianMilitary.com, este foarte probabil să fie vorba de un sistemul antiaerian tractat cu două tunuri duble Oerlikon GDF de 35 mm. Această armă este produsă de filiala elvețiană a Rheinmetall Air Defense după ce a achiziționat dezvoltatorul original Oerlikon Contraves în 2009.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News