Primul stat care tatonează achiziția noului bombardier B-21 Raider, primul avion de generația a 6-a dezvoltat de SUA. Dar îl vând americanii?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prima imaginie cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare. Sursa Foto: USAF/Edwards Air Force Base.
Prima imaginie cu B-21 Raider în timpul unui zbor de testare. Sursa Foto: USAF/Edwards Air Force Base.

Organizația australiană de cercetare non-profit Institute for Public Affairs a declarat că achiziționarea bombardierului B-21 de către Australia ar oferi o soluție la întârzierile înregistrate de programul pentru submarinul AUKUS.

Într-un document publicat la 7 august 2024, Institute for Public Affairs (IPA) a prezentat șase recomandări pe care Australia ar trebui să le urmeze, una dintre acestea fiind achiziționarea B-21 Raider "ca element suplimentar" al inițiativei trilaterale de apărare și securitate AUKUS între Australia, SUA și Regatul Unit.

Nu numai că Australia ar trebui să încerce să achiziționeze B-21, dar, de asemenea, să se ofere "să găzduiască un contingent american de B-21" pentru a "consolida descurajarea în anii 2020 și pentru a elimina orice risc de întârziere a proiectului submarinului AUKUS", a declarat IPA.

Achiziția sugerată a B-21 Raider de către Australia ar servi la furnizarea unei descurajări non-nucleare cu rază lungă de acțiune mai rapid decât se va întâmpla cu submarinele de atac cu propulsie nucleară AUKUS (SSN), care urmează să intre în serviciu de la începutul anilor 2040. Înainte de aceasta, Australia va închiria până la patru SSN din clasa Virginia de la Marina SUA ca măsură provizorie.

,,Prima noastră recomandare de politică este aceea conform căreia guvernul are nevoie de un plan ''B'' la programul AUKUS - o strategie care va contribui la dezvoltarea mai rapidă a capacității militare și la crearea unei măsuri de rezervă, în cazul în care, din cauza circumstanțelor, submarinele nucleare nu pot sau nu vor fi livrate", a afirmat IPA în documentul său intitulat "The Defence of Australia".

"Planul nostru ''B'' la AUKUS este de fapt bombardierul de atac B-21 Raider", a declarat IPA.

 

Ar avea sens achiziționarea B-21 pentru Australia?


Conceput pentru a înlocui bombardierele B-1 Lancer și B-2 Spirit existente în serviciul USAF, B-21, primul avion din lume din generația a șasea, a intrat în faza de producție primară, dar într-un ritm scăzut.

În mai 2024, USAF a declarat că, de la dezvăluirea sa oficială în decembrie 2022, B-21 a început testarea în zbor la baza aeriană Edwards, unde "continuă să facă progrese", au declarat oficialii la momentul respectiv.

Obiectivul minim de producție al USAF este de cel puțin 100 de aeronave, care sunt fabricate în prezent de compania Northrop Grumman. Analiza efectuată de GlobalData detaliază faptul că, ajustat în funcție de inflație, costul unitar este estimat la aproximativ 750 de milioane de dolari, o scădere semnificativă față de cele 2 miliarde de dolari fiecare ale celor mai vechi 20 de bombardiere B-2.

,,Avantajul "Planului B-21" este că va oferi Forțelor Australiene de Apărare (ADF) o capacitate semnificativă de atac la distanță mai devreme decât o vor face submarinele cu propulsie nucleară", a declarat IPA, adăugând că platforma ar putea intra în serviciul SUA până în 2027.

,,Considerăm că o capacitate de operare și întreținere a platformei în Indo-Pacific ar adăuga o opțiune puternică de descurajare, mai devreme, pentru SUA și Australia", a afirmat IPA.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel