Australia va urmări submarinele chineze cu ajutorul unui sistem de inteligență artificială

Submarin nuclear de atac chinez. Foto: Ministerul Apărării din China @ChinaMilitary
Submarin nuclear de atac chinez. Foto: Ministerul Apărării din China @ChinaMilitary

Inteligența artificială folosită în domeniul apărării va fi, probabil, norma pe viitor. Australia și aliații săi Aukus vor implementa un sistem format din AI, drone și radare, pentru a supraveghea adâncurile oceanului, ca măsură de contracarare a acțiunilor agresive ale Chinei în Pacific.

Australia va testa tehnologia de inteligență artificială pentru a urmări submarinele chineze după ce un scafandru al marinei a fost rănit într-un incident luna trecută, a informat sâmbătă TheGuardian.

Canberra se va alătura SUA și Regatului Unit în utilizarea tehnologiei, în timpul patrulelor din Oceanul Pacific, pentru a procesa cantități mari de informații colectate de la dispozitivele de supraveghere subacvatică, scrie și ABC News.

 

Cum va funcționa viitorul sistem

 

Tehnologia AI va folosi inclusiv aeronavele P-8A Poseidon pentru a procesa informațiile primite de la geamanduri-sonar (care detectează și transmit undele subacvatice) pentru a îmbunătăți „capacitățile noastre de război antisubmarin”, potrivit unei declarații comune a miniștrilor.

Sistemele vor folosi algoritmi de inteligență artificială pentru a procesa rapid datele colectate de dispozitivele subacvatice din SUA, Marea Britanie și Australia.

Submarinele vor fi folosite pentru a lansa și recupera vehicule submarine din tuburile torpilă, în timp ce tehnologia cuantică va fi desfășurată pentru a îmbunătăți poziționarea, navigația și sincronizarea pentru a îmbunătăți capacitățile stealth și a permite forțelor să funcționeze chiar și în lipsa semnalului GPS.

Vestea vine după o întâlnire a șefilor apărării AUKUS, organizată vineri în California. AUKUS este un parteneriat de securitate pentru regiunea Indo-Pacific, în cadrul căruia SUA și Marea Britanie vor ajuta Australia să achiziționeze submarine cu propulsie nucleară, dar colaborarea se va întinde și în alte zone, precum cel arătat mai sus.

Australia a anunțat în noiembrie că personalul său naval a suferit răni ușoare după ce a fost expus la pulsurile sonarului de la o navă de război chineză în apele internaționale din apropierea Japoniei.

Se așteaptă ca Canberra să primească echipament și antrenament militar american în valoare de 2 miliarde de dolari, în baza contractului AUKUS.

Ministrul Apărării din Australia, Richard Marles, s-a întâlnit sâmbătă în California cu omologii săi din Statele Unite și Regatul Unit – Lloyd J Austin și Grant Shapps – pentru a anunța cel de-al doilea „pilon” al acordului AUKUS.

În timp ce achiziția planificată de către Australia de submarine cu propulsie nucleară a fost punctul central al pactului Aukus, al doilea pilon se concentrează pe tehnologiile avansate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel