Australia va avea acelaşi tip de submarine ca Franţa, dar convenţionale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Prezența ministrului Australian al Apărării la prezentarea de vineri a „Suffren", cel mai recent submarin nuclear france din nouă serie „Barracuda", a transmis un semnal puternic că Franța consideră Australia un partener strategic important, potrivit Defense News.

Începem prin a aminti că, Australia a semnat la data de 11 februarie 2019 un acord de parteneriat strategic (SPA), în valoare de 50 de miliarde de dolari australieni ($ 35,5 miliarde), cu contractorul francez Naval Group pentru producția a 12 submarine Shortfin Barracuda Block 1A din clasa Attack.

Citeşti şi: Franța prezintă Suffren, noul submarin nuclear din clasa Barracuda (Foto/Video)

În discursul său la ceremonia de prezentare a ultimul tip de submarin nedetectabil pe radar din clasa Barracuda, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că Franța va susţine Australia pe toată durata acordului de parteneriat strategic, deoarece acesta a consolidat și mai mult alianța dintre cele două state.

Submarinele australiene vor fi alimentate în mod convenţional (diesel), deoarece Australia nu are un program de energie nucleară și, prin urmare, nu dispune de know-how pentru a putea construi submarine cu propulsive nucleară. Aceast impediment a însemnat modificarea modului de proiectare a submarinelor pentru a putea permite instalarea unui motor diesel. De asemenea, faptul că submarinele Barracuda comandate de Australia vor fi convenţionale şi nu cu propulsie nucleară, nu vor avea capacitatea de a rămâne în imersiune timp de 70 de zile non-stop, ca cele franceze.

Barracuda este rezultatul unor teribile eforturi depuse în ultimii 20 de ani de către Direcția generală a armamentelor, de Naval Group, de Comisariatul pentru energia atomică (CEA), Technic Atome și alți peste 100 de subtretanţi. Lansat în 1998 de fostul președinte Jacques Chirac pentru a înlocui modelul «Rubis» conceput sub președinția lui Charles de Gaulle, Barracuda a avut nevoie de 8 ani de dezvoltare și 12 ani suplimentari pentru construirea primului exemplar (cu trei ani întârziere față de calendarul inițial).

Trei ani de negocieri intense

Australia a selectat constructorul francez ca ofertant preferat pentru flota de submarine în 2016 înainte de alte oferte din Japonia și Germania.

După aproape trei ani de negocieri intense, guvernul australian și Naval Group au semnat un acord de parteneriat strategic ce prevede achiziționarea de la grupul francez a 12 submarine. Primul submarin va fi livrat către 2032, după care la fiecare doi ani va fi livrat câte un submarin, până în 2050.

Directorul executiv al Naval Group, Hervé Guillou, a declarat că are "zero îngrijorări" cu privire la capacitatea companiei pe care o conduce de a livra Australiei submarine alimentate convențional.

,,În fiecare zi, un submarin construit de Naval Group, alimentat convențional, navighează undeva în lume", a declarat el reporterilor, adăugând că submarinele vândute Braziliei, Malaeziei, Chile, Pakistanului și Indiei sunt convenţionale şi nu cu propulsive nucleară.

Prezentarea de vineri a submarinului nuclear Suffren din clasa Barracuda a fost o oportunitate pentru Naval Group de a discuta despre acordul său cu compania olandeză Royal IHC. Cele două companii pregătesc o ofertă comună pentru programul olandez de înlocuire a celor patru submarine din clasă Walrus care au o vechime de aproape 30 de ani şi care aşteaptă să fie retrase din dotarea forţelor navale olandeze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel