Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Global Combat Air Programme (GCAP) / Sursa: BAE Systems
Global Combat Air Programme (GCAP) / Sursa: BAE Systems

Canada și Australia manifestă din nou interes pentru participarea la Global Combat Air Programme (GCAP), o inițiativă trilaterală între Regatul Unit, Japonia și Italia pentru dezvoltarea unui avion de luptă multirol de generația a VI-a până în 2035. Declarațiile recente ale oficialilor din domeniul apărării și ale factorilor de decizie politică din cele două țări indică faptul că discuțiile, deși încă preliminare, încep să prindă contur. 

Este posibil ca acțiunile și declarațiile recente ale președintelui american Donald Trump și ale secretarului apărării Pete Hegseth să fi contribuit, de asemenea, la o reevaluare de către Canada și Australia a strategiilor lor în ceea ce privește achizițiile de echipamente militare americane și a, în special avioanele de luptă.

Decizia administrației Trump din martie 2025 de a impune un tarif de 25 % asupra importurilor canadiene, invocând riscurile la adresa securității naționale și traficul de droguri, a sporit tensiunile comerciale în Canada.

Această situație, combinată cu remarcile publice ale lui Trump care se referă la Canada ca la un „stat american” și sugerează anexarea prin mijloace economice, a provocat îngrijorare în rândul oficialilor canadieni cu privire la suveranitatea națională și la evoluția relațiilor dintre SUA și Canada.

Ca răspuns, prim-ministrul Mark Carney a lansat atât o revizuire a angajamentului țării de a achiziționa 88 de avioane de luptă F-35, o afacere evaluată la 19 miliarde de dolari canadieni, cât și consultări cu Uniunea Europeană în vederea reducerii dependenței de echipamentele militare americane și explorării unor posibile alternative precum Gripen sau Rafale.

Apelul Secretarului Apărării, Pete Hegseth, adresat membrilor NATO de a crește cheltuielile pentru apărare - sugerând niveluri de până la 5% din PIB - a fost interpretat la Ottawa ca un semnal că aliații SUA, precum Canada trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru propriile capacități de apărare.

Hegseth a acordat, de asemenea, prioritate securității interne și revitalizării bazei industriale de apărare a SUA, inclusiv concentrându-se pe vânzările militare externe, pe care oficialii canadieni le consideră un indiciu al unei relații de apărare mai tranzacționale și al necesității de a diversifica canalele de achiziții.

Referitor la Australia, tariful de 25 % impus de administrația Trump asupra importurilor de oțel și aluminiu a creat incertitudine în relațiile comerciale dintre SUA și Australia și a ridicat îndoieli cu privire la acordurile economice. În 2025, fostul prim-ministru Malcolm Turnbull a organizat un forum privind politica de securitate, punând la îndoială seriozitatea alianței SUA-Australia, ceea ce a determinat Australia să ia în considerare orientarea sa strategică.

Forțele Aeriene Regale Australiene evaluează viitoarele nevoi de luptă aeriană, inclusiv alternative la F-35A și sisteme aeriene de ultimă generație. Acordul AUKUS este crucial pentru apărarea Australiei, cu un angajament inițial de 500 de milioane de dolari destinat achiziționării de submarine americane.

În pofida afirmației secretarului Hegseth cu privire la concentrarea SUA asupra regiunii Indo-Pacific, în Australia persistă îngrijorarea cu privire la consecvența politicii SUA, ceea ce conduce la un interes sporit pentru diversificarea parteneriatelor de apărare și reducerea dependenței de SUA ca furnizor.

Programul Global Combat Air (GCAP) este un efort multinațional lansat în decembrie 2022 de Marea Britanie, Italia și Japonia pentru a dezvolta, până în 2035, un avion de luptă stealth de generația a VI-a. Acesta reunește proiectul Tempest al BAE Systems din Regatul Unit (în parteneriat cu Italia) și programul Mitsubishi F-X din Japonia.

Tratatul oficial a fost semnat în decembrie 2023 la Tokyo, ducând la crearea Organizației Guvernamentale Internaționale GCAP (GIGO), cu sediul în Regatul Unit.

Acest organism interguvernamental coordonează cooperarea industrială și de apărare între cele trei națiuni. Fiecare țară contribuie cu actori industriali cheie: BAE Systems, Rolls-Royce, Leonardo și MBDA din Regatul Unit și Italia; și Mitsubishi Heavy Industries, IHI Corporation și Mitsubishi Electric din Japonia.

Un nou joint venture este în curs de formare pentru a gestiona proiectarea, dezvoltarea și livrarea aeronavei. Peste 9 000 de angajați și 1 000 de furnizori sunt deja implicați în cele trei țări.

 

Australia și Canada iau în considerare participarea la programul GCAP

 

Posibilitatea participării Canadei la GCAP a fost evocată de David Chadwick, deputat britanic, în cadrul unei interpelări parlamentare scrise din 25 martie 2025. El a întrebat dacă Ministerul Apărării din Regatul Unit a luat în considerare invitarea Canadei să se alăture GCAP.

La 1 aprilie 2025, ministrul apărării Maria Eagle a răspuns că, deși Canada nu este un participant oficial, Regatul Unit, Japonia și Italia sunt deschise cooperării cu alte țări, atât timp cât aceasta nu întârzie programul și contribuie la dezvoltarea capacităților militare viitoare.

Acest lucru sugerează o posibilă cale de participare a Canadei, care este considerată un candidat potrivit datorită apartenenței sale la alianța de informații Five Eyes și legăturilor puternice de apărare cu Regatul Unit. În plus, achiziționarea recentă de către Canada a avionului F-35A aliniază flota sa cu cele ale națiunilor GCAP, care operează sau intenționează să opereze aceleași aeronave.

Implicarea Australiei în GCAP a fost evidențiată, în special în timpul evenimentului Avalon 2025 Australian International Airshow, unde Nicholas Hogan de la RAAF a menționat că Marea Britanie, Italia și Japonia au informat oficialii australieni cu privire la GCAP.

Aceta a menționat că sesiunea a fost exploratorie și că Australia a căutat mai multe detalii pentru interoperabilitatea viitoare în operațiunile internaționale. Cu toate acestea, Hogan a subliniat că programul se află încă în stadii incipiente, fără opțiuni formale de participare oferite guvernului australian și fără decizii de achiziție luate încă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel