Aceste cheltuieli survin după o serie de incidente de securitate răsunătoare produse în ultimii ani la Sydney şi Melbourne, precum şi în contextul aspiraţiilor Australiei de a juca un rol mai important în zona Pacificului, unde China încearcă să-şi sporească influenţa.
"Este în interesul naţional al Australiei de a avea o zonă indo-pacifică independentă şi suverană, în care toate naţiunile din această parte a lumii să poată trăi liber, în conformitate cu (principiile) statului de drept, şi fiecare din aceste ţări să-şi poată urmări interesul", a afirmat premierul Scott Morrison într-o declaraţie de presă la baza militară Holsworthy din Sydney.
Luna trecută, guvernul australian a anunţat că va înfiinţa o nouă unitate militară ce va avea ca misiune instruirea şi acordarea de asistenţă aliaţilor săi din zona Pacificului.
Executivul a precizat că bugetul militar va atinge nivelul de 2% din PIB în anul fiscal care se va încheia în iunie 2021, un obiectiv pe care preşedintele american Donald Trump insistă să-l atingă aliaţii din cadrul NATO.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, cheltuielile militare ale Australiei s-au situat în 2018 la 1,89% din PIB.
Premierul Morisson a mai declarat luni că Australia va cheltui 200 miliarde de dolari australieni pentru capabilităţi de apărare în următorul deceniu. Investiţiile sunt conforme cu obiectivul de axare pe regiunea indo-pacifică, înscris în Carta albă a Apărării făcută publică în 2016.
Vezi și: Australia îşi întăreşte poziţia strategică în Pacific cu ajutor din partea NATO
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News