Industria americană de apărare a intensificat semnificativ producția de muniție, dar companiile din SUA nu țin pasul cu cererea, care a explodat ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina.
Raportat la 2022, SUA au reușit să crească cu 40% volumul de rachete GMLRS folosite de sistemul HIMARS, ajungând la o producție de 14.000 de unități pe an.
Cu toate acestea, cererea va rămâne ridicată în următorul deceniu, iar soluția a fost deschiderea unei noi unități de producție.
Potrivit unui document guvernamental, Lockheed Martin intenționează să producă în Australia rachete GMLRS pentru lansatoarele HIMARS, relatează Militarnîi.
Primul lot de rachete GMLRS va fi produs în Australia în 2025.
Potrivit ministerului apărării, producția maximă de 4.000 de rachete GMLRS - va fi atinsă în 2029, ceea ce va reprezenta aproximativ 10% din nevoile actuale ale armatei australiene.
La momentul actual, capacitatea din Australia reprezintă mai mult de un sfert din producția globală actuală și de peste 10 ori cererea actuală Armatei Australiei.
Contractul include transferul de tehnologii importante din Statele Unite care sunt necesare pentru producerea rachetelor GMLRS.
De asemenea, Lockheed Martin Australia și Thales Australia au convenit să dezvolte motoarele de rachetă solide pentru proiectilele GMLRS.
Australia a cumpărat 42 de lansatoare HIMARS și muniție GMLRS. Ulterior Armata australiană va primi și rachete PrSM pentru sistemele HIMARS, ceea ce va reprezenta un salt substanțial chir și față de rachetele ATACMS. PrSM vor avea, inițial, o rază de acțiune de 500 de km. Ulterior, Australia va primi și rachete PrSM cu o rază de peste 1.000 de km.
România, unul dintre primii utilizatori de HIMARS
Amintim că România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete. În total, econtractul prevedea livrarea a 54 de lansatoare de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 81 de rachete GMLRS M31A1, 81 de rachete GMLRS M30A1, 54 de rachete ATACMS M57.
Varianta GMLRS M31A1 are o autonomie de peste 70 de kilometri, în timp ce ATACMS M57, cunoscută și ca MGM-140 ATACMS, are o rază de acțiune de aproximativ 300 km.
Până în această vară au fost livrate două sisteme HIMARS, deci 36 lansatoare de artilerie din cele 54. Totodată, anul acesta urmează să fie livrate și ultimele 18 de către partenerul american, fapt ce va conduce la închiderea cu succes a programului de înzestrare cu HIMARS.
Lansatoarele HIMARS sunt montate pe un șasiu de camion 6x6, ceea ce le conferă o mobilitate superioară pe terenuri variate și permite o desfășurare rapidă a tehnicii. Mobilitatea a fost principalul avantaj al HIMARS în fața ocupantului rus în Ucraina. Sistemul permite o reîncărcare rapidă a lansatorului, fiind operațional din nou în doar câteva minute după tragere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News