Directorului Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu, a confirmat la Antena 3 CNN că au fost furate patru piese, printre care și coiful de la Coțofenești. Poliția a confirmat apoi și ea că una din piese este Coiful de aur de la Coțofenești.
Printre exponatele valoroase din Muzeul Drents se aflau 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee românești, printre care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României, și muzeele din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara, expunând tezaure celebre precum brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu.
Potrivit MAE, din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autorităţile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare.
Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.
MAE a informat Ministerul de Interne al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine, pentru a cere sprijin autorităţilor competente.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.
"Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar şi urgent atât la nivel operaţional, cât şi politic în soluţionarea cazului. Îngrijorarea este împărtăşită şi au fost primite asigurări că autorităţile olandeze fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol", precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGPR şi prin Ambasada României la Haga cu instituţiile naţionale olandeze competente.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News