Preşedintele SUA, Joe Biden, premierul australian, Anthony Albanese şi premierul britanic, Rishi Sunak au dezvăluit marţi detaliile unui plan de dotare a Australiei cu submarine de atac cu propulsie nucleară, un pas important pentru a contracara consolidarea navală a Chinei în regiunea Indo-Pacificului.
Conform acordului, SUA vor vinde Australiei trei submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia la începutul anilor 2030, cu opțiunea ca Australia să cumpere alte două, dacă este necesar, se arată în comunicatul comun.
Aflat în fața USS Missouri, un submarin nuclear, la baza navală Point Loma din San Diego, președintele Biden a descris parteneriatul naval drept o modalitate critică de a se confrunta cu China într-un moment de tensiune crescută cu Beijingul.
Pentru prima dată în 65 de ani, a spus Biden, Statele Unite vor împărtăși tehnologia din inima submarinelor sale nucleare, permițând Australiei să construiască echipamente de război puternice care se vor transforma în flote capabile să înfrunte navele chineze.
Noua clasă de submarine, SSN-AUKUS, reprezintă o colaborare între un proiect britanic de submarin care va îngloba cele mai avansate tehnologii din SUA.
În proiectul AUKUS ar fi pentru prima dată când Washingtonul a împărtășit tehnologia de propulsie nucleară din anii 1950, când a încheiat un parteneriat cu Marea Britanie.
Primul submarin construit în Australia va fi livrat în 2042, iar la fiecare trei ani va fi construit câte unul, până când flota va ajunge la opt submarine.
Submarinele SSN-AUKUS vor fi printre cele mai mari, mai avansate și mai puternice submarine de atac, combinând senzori, design și armament de vârf.
China și Rusia nu contenesc cu acuzațiile
China spune că cele trei țări „continuă să meargă pe o cale periculoasă”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că SUA, Australia și Marea Britanie au ignorat preocupările comunității internaționale.
La rândul lor, autorităţile din Rusia au declarat că planul comun al Statelor Unite, Marii Britanii şi Australia ridică întrebări cu privire la proliferarea nucleară.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat : "Sunt o mulţime de întrebări aici legate de problema neproliferării. Aici avem nevoie de o transparenţă specială.
Peskov nu a detaliat natura preocupărilor Rusiei, deşi administraţia din China a susţinut anterior că livrarea către Australia de submarine, care sunt înarmate convenţional, dar alimentate cu uraniu îmbogăţit, echivalează cu un act de proliferare nucleară.
Biden a subliniat că submarinele sunt „alimentate cu energie nucleară, nu înarmate nuclear”.
"Aceste nave nu vor avea nici un fel de arme nucleare la bord", a spus el. Până în prezent, niciun stat membru al Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), în afară de Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, nu deţine submarine cu propulsie nucleară.
Costurile programului
Foto: Submarine diesel-electrice din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, oferind un avantaj strategic în ceea ce privește supravegherea și protecția
Anthony Albanese a declarat că programul va începe cu o investiţie de 4 miliarde de dolari americani în următorii patru ani pentru a extinde o bază majoră de submarine şi şantierele navale de submarine din ţară, precum şi pentru a pregăti muncitori calificaţi.
Costul total al programului de submarine este estimat între 268 şi 368 de miliarde de dolari australieni până în 2055, adică aproximativ 0,15% din Produsul Intern Brut pe an, a declarat pentru Reuters un oficial australian din domeniul apărării. Preţul implică atât costurile de construcţie a submarinelor, cât şi infrastructura asociată şi instruirea, iar programul ar urma să creeze 20.000 de locuri de muncă în Australia în decurs de trei decenii.
O bază navală din Perth va găzdui noua flotă de submarine.
Submarinele americane cu propulsie nucleară vor vizita mai frecvent Australia de Vest în acest an, iar submarinele britanice vor face vizite în porturi începând cu 2026.
Din 2027, baza din Perth, HMAS Stirling, va găzdui o prezenţă prin rotaţie a submarinelor cu propulsie nucleară britanice şi americane, pentru a consolida experienţa Australiei.
Submarinele cu propulsie nucleară sunt elementele principale ale acordului AUKUS, care include și planuri pe termen lung de cooperare în domeniul inteligenței artificiale, calculului cuantic, războiului cibernetic și rachetelor.
Administrația Biden a lucrat, de asemenea, pentru a consolida cooperarea între națiunile din Quad, un parteneriat non-militar care include Statele Unite, India, Japonia și Australia - toate țările care fiind din ce în ce mai îngrijorate de revendicările teritoriale extinse și intențiile strategice ale Chinei în Asia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News