Avioanele care au făcut demonstrația de forță aparțin Forțelor Regale Aeriene ale Suediei iar aterizările au avut loc în timpul unui exercițiu militar de lângă Göteborg, Suedia, pe 21 mai 2024.
Imaginile publicate de Centrul Multimedia al NATO și preluate și de DefenseRomania arată cum piloții suedezi aterizează în condiții extrem de delicate pe autostrăzi.
Aceste operațiuni de aterizare pe drumuri civile fac parte din „fișa postului” și oferă Gripen un plus de flexibilitate în caz de criză.
Exercițiul a vizat folosirea șoselelor în cazul în care bazele militare, pistele și aeroporturile ar fi deteriorate sau indisponibile în contextul unui conflict militar. Suedezii au proiectat special astfel de drumuri civile pentru a putea fi utilizate în caz de criză și în scop militar. Există totodată disponibile puncte mobile de înarmare și realimentare a avioanelor care pot ulterior decola imediat tot de pe șosele publice.
Avioanele Gripen au fost dezvoltate special la o înălțime suficientă de asfalt pentru a susține astfel de operațiuni și a preveni aspirarea resturilor de pe asfalt în sistemele avionului.
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării
În ciuda faptului că e un avion performant, Gripen nu e deloc la mare căutare
Gripen e un avion performant, fără îndoială. Însă în ciuda acestui fapt producătorul Saab pierde licitații în fața F-35 și chiar a F-16 Fighting Falcon.
Compania suedeză SAAB recunoştea că, în toamna lui 2022, că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export. Iar așa cum a arătat și o analiză a DefenseRomania, fără niciun avion Gripen E/F vândut în ultimii 9 ani, suedezii de la Saab se declară pregătiţi să fuzioneze cu alte companii din domeniul apărării.
În regiunea noastră Ungaria e un utilizator important de Gripen. Acum trei luni Budapesta a ajuns la un acord cu Suedia pentru extinderea flotei sale de Gripen cu încă patru avioane. Coincidență sau nu, momentul a coincis cu ratificarea aderării Suediei la NATO, Ungaria fiind singurul stat care amâna procedura.
Acordul reprezintă de fapt un amendament la contractul existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care stabilea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare.
Astfel, recentul amendament al contractului, semnat de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News