Au fost testate capacitățile avioanelor de luptă Gripen, în caz de război (Video). Gripen au aterizat pe șosele în condiții atipice

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion Gripen aterizând pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării
Un avion Gripen aterizând pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării

Avioane de luptă JAS 39 Gripen au fost testate în contextul unei posibile crize. Avioanele au efectuat operațiuni de aterizare pe o șosea.

Avioanele care au făcut demonstrația de forță aparțin Forțelor Regale Aeriene ale Suediei iar aterizările au avut loc în timpul unui exercițiu militar de lângă Göteborg, Suedia, pe 21 mai 2024.

Imaginile publicate de Centrul Multimedia al NATO și preluate și de DefenseRomania arată cum piloții suedezi aterizează în condiții extrem de delicate pe autostrăzi. 

Aceste operațiuni de aterizare pe drumuri civile fac parte din „fișa postului” și oferă Gripen un plus de flexibilitate în caz de criză.

Exercițiul a vizat folosirea șoselelor în cazul în care bazele militare, pistele și aeroporturile ar fi deteriorate sau indisponibile în contextul unui conflict militar. Suedezii au proiectat special astfel de drumuri civile pentru a putea fi utilizate în caz de criză și în scop militar. Există totodată disponibile puncte mobile de înarmare și realimentare a avioanelor care pot ulterior decola imediat tot de pe șosele publice.

Avioanele Gripen au fost dezvoltate special la o înălțime suficientă de asfalt pentru a susține astfel de operațiuni și a preveni aspirarea resturilor de pe asfalt în sistemele avionului.

2. Un avion G... (gripen-autostrada-suedia_55616700.jpg)

Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării

 

În ciuda faptului că e un avion performant, Gripen nu e deloc la mare căutare

 

Gripen e un avion performant, fără îndoială. Însă în ciuda acestui fapt producătorul Saab pierde licitații în fața F-35 și chiar a F-16 Fighting Falcon. 

Compania suedeză SAAB recunoştea că, în toamna lui 2022, că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export. Iar așa cum a arătat și o analiză a DefenseRomania, fără niciun avion Gripen E/F vândut în ultimii 9 ani, suedezii de la Saab se declară pregătiţi să fuzioneze cu alte companii din domeniul apărării.

În regiunea noastră Ungaria e un utilizator important de Gripen. Acum trei luni Budapesta a ajuns la un acord cu Suedia pentru extinderea flotei sale de Gripen cu încă patru avioane. Coincidență sau nu, momentul a coincis cu ratificarea aderării Suediei la NATO, Ungaria fiind singurul stat care amâna procedura.

Acordul reprezintă de fapt un amendament la contractul existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care stabilea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare.

Astfel, recentul amendament al contractului, semnat de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave

CITEȘTE ȘI: Viitoarele avioane F-35 ale României, integrate cu rachete aer-aer Meteor de ultimă generație? Alte două state au ales deja rachetele Meteor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel