Au ajuns în Europa primele F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american. Slovacia se mândrește ca fiind prima țară europeană care operează Viper

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Slovacia / Ministerul slovac al Apărării
F-16 Slovacia / Ministerul slovac al Apărării

Slovacia a primit primele două avioane de luptă F-16 Block Viper fabricate în SUA. Sunt primele avioane în cea mai modernă versiune a celebrului F american care ajung pe bătrânul continent.

F-16 Block 70 Viper achiziționate de slovaci vor înlocui bătrânele MiG-29 sovietice.

Anul trecut, Slovacia și-a donat MiG-urile imobilizate Ucrainei, devenind al doilea membru NATO, după Polonia, care s-a angajat să furnizeze aceste aeronave Kievului.

„Noile F-16 vor îmbunătăți semnificativ capacitățile forțelor noastre armate și ne vor permite să ne protejăm țara mai eficient”, a transmis marți Ministerul Apărării într-un comunicat, citat de AFP și Agerpres.

Primele două avioane F-16 Block 70 din cadrul acordului din 2018 au aterizat luni seara la baza militară Kuchyna din vestul Slovaciei.

Sosirea lor a fost întârziată cu aproximativ doi ani din cauza pandemiei și a lipsei de semiconductori pe piață.

Livrarea primelor F-uri Block 70 americane în Europa a fost anunțată într-un material publicat de DefenseRomania la începutul lunii iulie, când Lockheed Martin, producătorul avioanelor, a declarat oficial că în cel mai scurt timp aeronavele vor fi livrate Slovaciei.

 

F-16 Block 70, cea mai modernp versiune a F-16, cel mai popular avion de generația a 4-a

2. F-16 Viper... (whatsapp-image-2024-04-13-at-19-47-20_31056400.jpeg)

Primul F-16 Block 70 Viper construit vreodată a fost finalizat în primăvara anului trecut și livrat Bahrainului. Vor fi achiziționate 16 avioane F-16 Viper de către Bahrain.

În Europa, pe lângă Slovacia, Bulgaria a ales și ea F-16 Block 70. Vecinii noștri de la sud de Dunăre întâmpină câteva amânări ale programului, estimările fiind că din 2025 vor începe livrările.

F-16 Block 70 Viper e cea mai modernă versiune a F-16, de departe cel mai popular și performant avion de luptă de generația a 4-a. F-16 Viper integrează și elemente ale generației a 5-a.

Versiunea Block 70 include un radar activ cu scanare electronică de ultimă generație APG-83 Active Electronically Scanned Array [AESA], avionică avansată, precum și posibilitate de a integra noi sisteme de armament moderne.

Totodată computerului de misiune i-au fost adăugate îmbunătățiri majore care oferă avioanelor o nouă „coloană vertebrală digitală”, iar cockpitul a fost, de asemenea, modernizat. 

F-16 Viper are afișaj digital cu panouri late precum și rezervor de combustibil modificat

Șase țări au optat în ultimii ani pentru aeronava F-16V Block 70/72 (numită „Viper”): Bahrain, Bulgaria, Iordania, Maroc, Slovacia și  Taiwan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel