Adresându-se reporterilor în timpul unei deplasări în Laos, Austin a declarat că schimbarea politicii Washingtonului privind minele antipersonal pentru Ucraina este o consecință a schimbării tacticii de luptă de către Rusia.
Austin a declarat că trupele terestre ruse aruncate efectiv pe câmpul de luptă influențează evoluția din teren mai mult decât o fac forțele mai protejate, aflate în vehicule blindate, așa că Ucraina are „nevoie de lucruri care o pot ajuta la încetinirea acestei forțări venite din partea rușilor”.
Depășite numeric, trupele ucrainene sunt impinse încet dar constant, iar Rusia câștigă teren în regiunea de Donețk.
Minele antipersonal, un subiect controversat
Minele antipersonal au fost mult timp criticate de organizațiile umanitare deoarece reprezintă o amenințare persistentă pentru civili. Însă Austin a ținut să combată vechile argumente, explicând:
„Minele terestre pe care am căuta să le furnizăm ar fi mine terestre nepersistente, a căror autoactivare și autodetonare pot fi controlate, fiind mult mai sigure decât cele care funcționează independent”.
Minele terestre nepersistente funcționează în general pe baterii, așa că pe termen lung devin incapabile să detoneze, făcându-le mai sigure decât cei care rămân periculoase ani de zile.
Rusia folosește în mod frecvent mine terestre în războiul din Ucraina, dar acestea nu se dezactivează și nu devin inerte în timp.
Foarte probabil, declarațiile oficialului american vor irita și mai mult Moscova, după ce cu mai puțin de o zi în urmă Ucraina a folosit pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS de fabricație americană pentru a lovi o țintă militară din interiorul Rusiei.
În acest context, misiunea diplomatică americană de la Kiev a declarat că a primit un avertisment cu privire la un atac aerian rusesc semnificativ asupra capitalei și că rămâne închisă pentru o zi, anticipând o revenire rapidă la programul obișnuit.
De asemenea, ambasadele Spaniei, Italiei și Greciei și-au închis activitatea cu publicului pentru această zi, în timp ce guvernele din Regatul Unit și Franța au anunțat că ambasadele lor au rămas deschise.
În urma evenimentelor, Kremlinul a făcut public faptul că a coborât pragul de utilizare a arsenalului său nuclear, noua doctrină anunțată marți permițând un potențial răspuns nuclear chiar și la un atac convențional lansat asupra Rusiei de către orice națiune care este susținută de o putere nucleară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News