Atenție, România. Un important aliat trage concluzia: Tancurile nu vor dispărea, dar în 2045 cele actuale modernizate ar ajunge la 80 de tone

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata României / Foto: Constantin Apetroaei, Constantin Enciu
Armata României / Foto: Constantin Apetroaei, Constantin Enciu

Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.

O analiză cu privire la rolul pe care îl vor juca tancurile în viitor a fost făcută și de către Franța, unul din principalii noștri aliați.

O analiză asupra căreia probabil reflectă și oficialii români.

În luna noiembrie a anului trecut în cadrul unei audieri în Senatul francez care a fost publicată doar în aceste zile, și citată de francezii de la Opex 360, șeful Statului Major al Forțelor Terestre Franceze, generalul Pierre Schill a prezentat un amplu raport despre tancuri. Raportul a fost prezentat în contextul dezvoltării Eurotank-ului, tancul viitorului ce va fi dezvoltat de industriile de apărare din Franța și Germania, dar care întâmpină numeroase provocări.

Generalul francez precizează că tancurile vor rămâne importante, dar ar fi o eroare ca aliații să investească în modernizarea continuă a actualelor tancuri. Analiza francezilor arată că în cazul în care s-ar merge pe această carte, actualele tancuri, integrate cu tehnologii de ultimă generație, ar ajunge să cântărească și 80 de tone.

2. Tancuri Le... (2_51981300.jpg)

Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr

„În 2045, tancul pe care îl vom folosi nu va fi un tanc actual modernizat, din simplul motiv că, dacă ar trebui echipat cu toate sistemle de protecție și atac necesare ce vor fi dezvoltate în viitor, analizele noastre arată că ele ar ajunge la o greutate de 70 sau 80 de tone”, a explicat șeful Forțelor Terestre Franceze.

„De aceea ne îndreptăm – iar americanii sunt pe aceeași linie – spre sisteme care combină mai multe tipuri de vehicule. Nu va fi o evoluție a tancurilor actuale”, a mai precizat oficialul militar francez.

Având în vedere implicațiile tehnologice și financiare presupuse de acest proiect, generalul Schill a considerat că un proiect precum MGCS (Eurotank) nu poate fi realizat decât la „scară europeană”, deoarece „nici o țară de pe continent nu va avea capacitatea să producă singură sute de echipamente necesare la un cost controlat”.

În tot acest context, așa cum arăta și DefenseRomania, MGCS (Main Ground Combat System), cunoscut adesea sub numele de Eurotank, a fost amânat din nou. Noul tanc franco-german este destinat să înlocuiască tancurile Leopard și Leclerc.

Proiectul se află de mult timp în faza incipientă și se pare că coloșii franco-germani din domeniul apărării Nexter, Thales, Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall nu reușesc încă să ajungă la un acord cu privire la Eurotank. Neînțelegerile cu privire la anumite decizii tehnologice sunt oricum bine cunoscute.

 

România și-a întors recent și ea fața către tancuri

 

3. Tanc Abram... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-38-3_80002800.jpeg)

Tanc Abrams e expus la BSDA 2024, photo source: DefenseRomania

După o perioadă lungă de timp în care programele de înzestrare nu au vizat arma tanc, lucrurile s-au schimbat recent și în România.

România va achiziționa 54 de tancuri Abrams M1A2 Abrams SEPv3 în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. 

M1A2 Abrams SEPv3, cunoscut și sub numele de M1A2C, este o versiune modernizată a legendarului tanc american M1A2, care prezintă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește rezistența și eficiența pe câmpul de luptă.

Pe lângă acestea planurile vizează achiziția a încă 300 de tancuri în viitorul apropiat. 

Cei de la Hyundai Rotem au propus deja tancuri K2 Panther pe care Armata română le-a testat deja cu succes. Amintim totodată că recent ministrul adjunct al apărării de la Seul Sung Il a participat la un interviu și în studiourile DefenseRomania unde a subliniat viteza „extraordinară de livrare” pe care o poate oferi industria de apărare din Coreea, inclusiv în ceea ce privește tancurile K2. El e convins că dacă s-ar semna rapid contractul pentru K2, coreenii pot livra tancurile chiar înainte ca toate cele 54 de Abrams să ajungă în țară.

Concomitent amintim că România a lansat un program de modernizare a TR-85M1 Bizonul.

CITEȘTE ȘI: Bizonul revitalizat intră în faza finală de omologare. Versiunea M1R dezvoltată de industria românească e cea mai nouă a tancului TR-85

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel