Atacurile asupra bazelor aeriene ucrainene: Rusia încearcă cu disperare să distrugă platformele de lansare pentru armele occidentale

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Scalp / Storm Shadow - MBDA
Scalp / Storm Shadow - MBDA

Rusia crește frecvența atacurilor asupra bazelor aeriene din interiorul teritoriului ucrainean. Scopul Moscovei este de a împiedica Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a primit de la aliații occidentali. Potrivit fostului comandant al Armatei SUA pentru Europa, Ben Hodges, în spatele atacurilor rușilor se află o încercare disperată de a împiedica Ucraina să atace bazele rusești din Crimeea ocupată.

Moscova a lansat, în această săptămână, câteva zeci de rachete de croazieră care au lovit adânc în teritoriul ucrainean. Rachetele erau îndreptate către baze aeriene, aeroporturi și centre de pregătire penru piloți, lovind ținte la o distanță de chia și 1.000 de kilometri de linia frontului. Numai marți, 28 de rachete au fost trase asupra Ucrainei, dintre care 16 au fost interceptate de sisteme antirachetă.

Practic, Rusia vrea să facă inoperabile pistele de aterizare pentru Su-24, astfel încât Ucraina să nu poată folosi rachetele occidentale SCALP sau Storm Shadow, care sunt lansate de pe aeronave.

Pentru a evita să fie loviți, apărătorii ucraineni își mută armele și personalul cheie. Piloții fac naveta literalmente în jurul a zeci de baze aeriene interne și aeroporturi comerciale. „Nu e de mirare că încearcă să ne distrugă forțele aeriene. Piloții noștri le provoacă multe probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat, pentru Financial Times.

Deși Scholz încă amână livrările de rachete Taurus către Ucraina, rachetele occidentale cu rază lungă de acțiune joacă un rol fundamental pentru Ucraina în eforturile sale de a avansa prin pozițiile rusești. În principal, SCALP francez și Storm Shadow britanic. Rusia nu poate opri aceste rachete decât atacând locurile din care sunt lansate.

La rândul său, pentru a-și apăra bazele, Ucraina folosește sisteme antirachete occidentale precum Patriot sau Iris-T. Potrivit lui Ihnat, ajutorul trebuie continuat deoarece bazele militare și infrastructura civilă sunt ținte ale atacurilor zilnice rusești.

 

Rușii știu că sunt extrem de vulnerabili în acest moment - generalul american Ben Hodges

 

Consilierul ministrului apărării al Ucrainei, Yurii Sak, a repetat apelul pentru primirea mai multor sisteme de apărare aeriană. Potrivit Kievului, rachetele ATACMS de fabricație americană sau rachetele germane Taurus ar înmuia și mai mult pământul pentru infanteriei ucrainene. De a treia lună, încearcă să spargă mai multe straturi de fortificații rusești de-a lungul liniei frontului în sud-estul țării într-o contraofensivă.

Gen. Ben Hodges are o părere similară, pe care o tot repetă de luni bune - și anume că este esențial ca Ucraina să primească rachete cu rază de acțiune mai lungă. „Ar trebui să livrăm Ucrainei ATACMS, Taurus, mai multe Storm Shadow și alte rachete cu rază lungă de acțiune”, a îndemnat generalul american. El a spus că Rusia este disperată să se asigure că Kievul nu va dobândi capacitatea de a lovi bazele din Crimeea, ceea ce ar putea alunga rușii din peninsula anexată ilegal în 2014.

„Rușii știu că sunt extrem de vulnerabili în acest moment. Cel mai rău care li se poate întâmpla este că Ucraina dobândește capacitatea de a lovi baza Flotei Mării Negre din Sevastopol cu ​​o oarecare regularitate și precizie, precum și alte baze aeriene și centre logistice”, a adăugat Hodges.

Kievul este mai aproape de a obține rachetele Taurus menționate mai sus. Berlinul vrea să le livreze Ucrainei, dar cere producătorului să modifice rachetele astfel încât Kievul să nu poată ataca ținte de pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, Crimeea nu este considerată teritoriu al Federației Ruse, iar ucrainenii sunt liber să lovească puncte logistice și militare și cu armament occidental.

Atacurile ucrainene asupra Crimeei ocupate de ruși au crescut în ultimele săptămâni. Peninsula a fost puternic militarizată de la anexarea sa în 2014 și servește drept bază pentru invazia pe care Rusia a lansat-o în februarie anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel