Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai multe explozii au răsunat în Kalach-on-the-Don, regiunea Volgograd, în noaptea de 22 august, când aerodromul militar Marinovka a fost vizat de drone. Guvernatorul orașului rusesc Volgograd, Andri Bocharov, a scris ulterior că atacul ar fi fost respins
Mai multe explozii au răsunat în Kalach-on-the-Don, regiunea Volgograd, în noaptea de 22 august, când aerodromul militar Marinovka a fost vizat de drone. Guvernatorul orașului rusesc Volgograd, Andri Bocharov, a scris ulterior că atacul ar fi fost respins, dar imaginile publicate pe reţele de socializare îl contrazic. Sursa foto: @MT_Anderson/ X.

Un val de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune a lovit un important aerodrom militar din interiorul Rusiei, provocând ore întregi de explozii și incendii majore până joi dimineață. O sursă din cadrul Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) a declarat pentru Kyiv Post că agenți ai agenției naționale de informații a Ucrainei și operatori ai comandamentului ucrainean de forte pentru operații speciale au efectuat atacul, care a ajuns la peste 400 km (249 mile) în interiorul teritoriului rus.

Ţinta a fost baza aeriană Marinovka a forțelor aeriene ruse, în sudul regiunii Volgograd, în apropiere de orașul Kalach-Na-Donu.

Informaţiile apărute în presa rusă şi pe reţelele de socializare arată că de pe aerodrom operează o escadrilă de atac de avioane de ultimă generație Su-24MP și o escadrilă de atac de avioane Su-34.

Grupurile locale de chat de pe Telegram au susţinut că între șase și zece explozii puternice au fost auzite din direcția bazei aeriene începând cu aproximativ 4 a.m., ora locală (Moscova).

Unele înregistrări video postate pe reţelele de socializare conțineau imagini audio cu focuri de armă de calibru mic în timp ce dronele se apropiau. Apărarea aeriană rusă a afirmat ulterior că forțele sale au doborât cel puțin cinci drone kamikaze ucrainene în apropierea bazei.

Atacul a vizat depozitele de muniţie din incinta bazei aeriene Marinovka unda ar fi fost stocate bombe ghidate, utilizate zilnic de forțele aeriene ruse pentru a ataca ținte din Ucraina, iar o mare parte din infrastructura aerodromului a fost cuprinsă de flăcări, a declarat sursa SBU.  

Numeroase înregistrări video realizate în apropierea satului Oktiabrskaia au arătat cel puțin șase incendii majore care în apropierea sau în interiorul zonei bazei.

Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă a recunoscut o operațiune ucraineană de atac cu drone în regiunea Volgograd, dar a susținut că toate aeronavele au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Instalațiile militare ruse au suferit pagube nesemnificative din cauza „resturilor” rezultate în urmă distrugerii dronelor kamikaze, se arată în comunicatul oficial.

Guvernatorul regiunii ruse Volgograd, Andrei Bocharov, într-o postare pe Telegram-ul personal, a declarat că atacul ucrainean cu drone „a fost respins... majoritatea dronelor fiind eliminate... (și)... ca urmare a căderii unei drone, a izbucnit un incendiu pe amplasamentul unei facilitaţi a Ministerului Apărării”.

„Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit și nu au existat pagube”, a declarat Bocharev.

Imaginile din satelit ale NASA puse la dispoziția publicului joi dimineața infirmau toate aceste declaraţii, arătând că aerodromul este aproape sigur inutilizabil din cauza a trei incendii majore, dintre care două păreau să rezulte în urma lovirii unor clădiri de depozitare sau buncăre de muniție.

Potrivit publicaţiilor locale ruseşti, exploziile continuau să aibă loc până la prânz, ora Moscovei. Unele explozii au fost suficient de puternice pentru a zgudui ferestrele caselor aflate la mai mult de un kilometru de aerodrom.

La 19 august, paisprezece avioane Su-25 și cincisprezece avioane Su-34 aveau baza la Marinovka, a raportat agenția de presă ucraineană UNIAN. Agenția de știri rusă independentă Astra a enumerat Escadrila a 2-a Separată de Aviație de Recunoaștere, Cartierul general 4 al Forțelor aeriene și Brigada a 7-a a Forțelor Aeriene ca unități cu baza la aerodromul Marinovka. Nu au existat rapoarte privind avioanele lovite în raidul cu drone de joi.

La începutul acestui an, planificatorii atacurilor ucrainene au demarat o campanie care vizează aerodromurile militare rusești și, în special, depozitele de muniţie și de combustibil pentru aeronave, în încercarea de a reduce atacurile bombardierelor rusești împotriva unităților militare, caselor și întreprinderilor ucrainene.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, forțele aeriene ruse s-au bucurat de o superioritate aeriană aproape totală față de apărarea aeriană ucraineană. De la sfârșitul anului trecut, avioanele tactice rusești au folosit bombe ghidate, permițând piloților ruşi să lanseze atacuri din afara razei de acțiune a majorității unităților antiaeriene ucrainene.

Ucraina a încercat să contracareze puterea aeriană a Kremlinului prin atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune care vizează bazele aeriene rusești, în special infrastructura fixă a aerodromurilor, a declarat Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații al armatei ucrainene (GUR), într-un interviu acordat miercuri platformei de informații ucrainene WarZone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel