Atacul asupra aerodromului rusesc Soltsy din regiunea Novgorod (Foto/Video): Serviciile ucrainene de informaţii recunosc că s-au infiltrat pe teritoriul Rusiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Potrivit unei divulgări recente, Direcția de Informații a Apărării din Ucraina, cunoscută sub numele de GUR, a revendicat oficial responsabilitatea pentru distrugerea unui bombardier rusesc Tu-22M3 și avarierea a încă două aeronave, ca parte a unei operaţii militare speciale efectuat în august 2023. GUR a precizat că militarii ucraineni însărcinaţi să execute această misiune au mers pe jos mai mult de 600 de kilometri pentru a distruge bombardierele rusești aflate la baza Soltsy din regiunea Novgorod. 

 

În urma analizării informațiilor prezente în mai multe rapoarte, se pare că un grup de ofițeri ai GUR a reușit să se infiltreze adânc în spatele liniilor inamice [n.a. la aproape 600 de kilometri de graniţa Rusiei cu Ucraina] cu unicul scop de a lansa un atac asupra aeroportului militar Soltsy din regiunea rusă Novgorod.

Până în prezent, serviciul ucrainean de informaţii militare GUR s-a abținut să dezvăluie modul în care a fost executat atacul. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a confirmat atunci, în august 2023, că a fost utilizată o dronă de către ucraineni pentru a efectua acest atac. 

După efectuarea cu succes a acestei misiuni, un bombardier strategic rusesc Tu-22M3 a fost complet distrus, fiind cuprins de flăcări - aspect confirmat cu o imagine că a fost publicată pe internet.

Youtube video image

GUR a mai declarat că alte două bombardiere au fost avariate, înainte de a fi mutate de Federația Rusă în urma asaltului. 

GUR a recunoscut că unitatea de forţe speciale, însărcinată să execute această misiune pe teritoriul Federaţie Ruse, a suferit pierderi în timpul procedurilor de regrupare efectuate după desfăşurarea atacului.

Din declarațiile făcute de GUR, reiese că odată ce forțele ruse au depistat prezența în apropiere de aeroport a agențiilor ucraineni care participaseră la efectuarea atacului, a urmat o "luptă inegală". Acest termen sugerează o probabilă disparitate în ceea ce privește numărul forțelor adverse cu care militarii ucraineni s-au confruntat. În lupta care a urmat, colonelul ucrainean Oleg Babîi a fost rănit și ulterior a încetat din viață din cauza rănilor grave pe care le-a suferit. 

Locotenent-colonelul Oleh Babîi a organizat și condus operațiuni speciale atât în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, cât și în Rusia. Printre acestea s-au numărat 9 misiuni de recunoaștere reușite în spatele liniilor inamice și descoperirea a cel puțin 70 de ținte inamice strategice importante. Pentru faptele sale eroice, Oleh Babîi primit post-mortem titlul de Erou al Ucrainei și Ordinul Steaua de Aur.

Consecințele atacului reușit pe care agenţii ucraineni l-au efectuat asupra bazei ruse au fost evidențiate prin recunoașterea sabotajului de către Ministerul rus al Apărării. Comunicatul de presă publicat de ruşi a explicat: "În jurul orei 10:00 a.m., ora Moscovei, regimul de la Kiev a executat un atac terorist cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot [UAV] de tip elicopter, care a vizat un aeroport militar din regiunea Novgorod".

Comunicatul a mai precizat că UAV-ul a fost reperat imediat de turnul de supraveghere al aeroportului și a fost doborât cu focuri de armă. 

Comunicatul a detaliat şi care au fost repercusiunile atacului. "În urma atacului terorist, un incendiu a izbucnit în zona de garare a aeroportului. Datorită reacției prompte a echipajului de pompieri, incendiul a fost stins rapid", a precizat atunci Ministerul rus al Apărării, fără a face menţiuni cu privire la pierderea unui bombardier Tu-22M3, dar confuzionând  ca ,,nu au existat victime sau pierderi de vieți omenești atribuite în mod direct acestui act terorist".

Baza aeriană Soltsy-2 este considerată ca fiind casa Regimentului 40 de Aviație Mixtă, ceea ce o face o facilitate militară extrem de importantă, deoarece găzduieşte bombardiere strategice ale Federaţiei Ruse. Prezenta bombardierelor Tu-22M- o aeronavă cu rază medie de acțiune - sporește şi mai mult rolul strategic pe care această bază îl are.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel