Atacul armatei ucrainene asupra regiunii Kursk readuce în prim plan un subiect sensibil pentru societatea rusă, respectiv implicarea militarilor în termen în război

Ionel Copcea |
Data publicării:
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Militari ruși în timpul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, expertul militar danez, Anders Nielsen, a vorbit despre modul în care Vladimir Putin folosește militarii în termen în războiul cu Ucraina.

În timpul războiului din Afganistan, trimiterea forțată a militarilor în termen în zona de război a provocat panică în familiile rusești. Frica a fost alimentată de sicriele căptușite cu zinc ale “Cargo 200”, care soseau în fiecare colț al țării. Acest sentiment public a fost unul dintre motivele pentru care URSS a pierdut efectiv războiul și și-a retras contingentul limitat din Afganistan.

 

Recruții și ''operația militară specială''

 

Având în vedere lecțiile războiului din Afganistan, conducerea Kremlinului a promis că nu va trimite militari în termen în Ucraina. Cu toate acestea, recruții au participat la război încă din primele zile ale invaziei.

Unii dintre ei ar fi semnat voluntar un contract cu Ministerul rus al Apărării, în timp ce alții făceau parte din unitățile rusești aflate în ofensivă. Cel puțin 159 de militari în termen au murit în timpul invaziei ruse în Ucraina. Această cifră a fost dată de BBC Russian Service, care a analizat informații din surse deschise împreună cu Mediazona.

 

Recruții la graniță

 

Începând din toamna anului 2022, militarii în termen ruși au fost folosiți în mod activ pentru a proteja părțile cele mai dificile ale graniței, unde i-au înlocuit pe soldații contractuali, care au fost trimiși în prima linie.

Și acum, în timpul ofensivei ucrainene în regiunea Kursk, recruții au fost în avanpostul apărării rusești, împreună cu polițiștii de frontieră. Acestora le-au lipsit armamentele grele, echipamentele necesare și pregătirea adecvată.

 

Ce urmează?

 

Potrivit expertului militar danez, incursiunea de la Kursk îl pune pe Putin într-o dilemă: să înlocuiască recruții din unitățile destinate războiului din Ucraina sau să recunoască participarea lor la operațiuni de luptă. În opinia sa, este vorba despre o problemă deosebit de sensibilă, care va afecta majoritatea rușilor.

“Dacă Ucraina ucide un tip sărac din Siberia, care s-a alăturat armatei pentru a câștiga niște bani, atunci acest lucru nu-i va supăra pe oamenii din cartierele din clasa de mijloc. Dar dacă recruții încep să moară, atunci le va păsa”, a spus Nielsen.

Comentariul autorului: În Rusia se află în vigoare un decret al președintelui Vladimir Putin, care interzice participarea militarilor în termen la misiuni executate în străinătate. Acest lucru nu se referă numai la participarea la acțiuni de luptă ci și, de exemplu, la prezența în bazele militare rusești din străinătate din Siria, Armenia sau Tadjikistan.

Cu toate acestea, anterior, militarii în termen au participat la toate războaiele majore purtate de URSS și Rusia, respectiv în Afganistan și Cecenia.

În ceea ce privește acțiunile de luptă actuale, care au loc pe teritoriul rus, după incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk, militarii în termen participă la ostilități în mod firesc, fără să fie nevoie de o autorizare specială din partea Kremlinului. Altfel, oficialii de la Moscova ar trebui să impună o nouă mobilizare parțială a rezerviștilor, care, de asemenea, nu este văzută cu ochi buni în societate.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel