Atacul armat de la mitingul lui Trump vine după ani de zile în care nivelul riscurilor de securitate în SUA a fost ridicat: America se confruntă cu o creștere a violenței politice

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Fostul președinte Donald Trump își face campanie pentru realegere în Doral, Florida, pe 9 iulie 2024. Sursa foto: GIORGIO VIERA/USA Today VIA GETTY IMAGES.
Fostul președinte Donald Trump își face campanie pentru realegere în Doral, Florida, pe 9 iulie 2024. Sursa foto: GIORGIO VIERA/USA Today VIA GETTY IMAGES.

Focurile de armă trase in timpul unui miting de campanie electorala din SUA - parte a unei tentative de asasinare a fostului președinte american Donald Trump - pun un nou accent pe un peisaj deja tensionat al amenințărilor de securitate care i-a ținut în alertă pe oficialii de securitate națională din SUA timp de mai bine de trei ani. Primarul New York-ului, Eric Adams, a anunțat sâmbătă seara că va trimite poliția în anumite zone "din prudență", ca urmare a tendativei de asasinat a lui Trump.

"Evenimentele care s-au desfășurat la mitingul de astăzi din Pennsylvania sunt îngrozitoare", a scris Adams pe platforma de socializare X. "Violența politică nu își are locul în această țară".

Eventualitatea producerii unor violențe politice a reprezentat o preocupare majoră pentru Departamentul de Securitate Internă al SUA încă din ianuarie 2021, când acesta a emis un raport în care avertiza că extremiștii americani s-ar putea mobiliza iar în urma atacului asupra Capitoliului american petrecut la începutul acelei luni.

Cea mai recentă evaluare realizată de Homeland Security, în septembrie 2023, a avertizat cu privire la un "risc ridicat" al unui potențial atac, indicând implicarea unor "infractori singuratici sau grupuri de atentatori".

Citeşte şi: Cum a evitat un lunetist serviciile de securitate la mitingul lui Donald Trump? Eventualele erori de securitate sunt acum în centrul atenției

Raportul a mai avertizat că alegerile din 2024 ar putea fi în vizorul lor și că atacurile ar putea viza "funcționari guvernamentali, alegători, precum și personalul și infrastructura asociate alegerilor, inclusiv secțiile de votare, locațiile de depunere a buletinelor de vot, locurile de înregistrare a alegătorilor, evenimentele electorale, birourile partidelor politice și locurile de numărare a voturilor".

 

Experți americani din domeniul securității avertizează asupra unei amenințări interne "sporite

 

Nu este "deloc surprinzător să vedem acest lucru", a declarat pentru Voice of America (VOA) Colin Clarke, coordonator de investigații la compania privată de intelligence The Soufan Group.

,,Tensiunile au crescut de ambele părți ale spectrului politic și extremiștii au prins rădăcini", a spus el, avertizând că împușcăturile ar putea face zilele și săptămânile următoare mai periculoase.

Rachel Kleinfeld, cercetător în cadrul Carnegie Endowment for International Peace și expert în probleme politice, a declarat pentru VOA că unele acte de violență ar putea afecta și politicieni mai puțin cunoscuți.

,,America se confruntă de mai mulți ani cu amenințări în creștere ale violenței politice împotriva politicienilor și candidaților la toate nivelurile, de la consiliul școlar la președinte", a spus ea.

Susținători ai protestatarilor care au fost arestați în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA se adună în fața Curții Supreme a SUA din Washington, D.C., la a doua aniversare a insurecției. Sursa Foto: Getty Images / Tasos Katopodis.

Kleinfeld a declarat că va fi nevoie de mai mult decât o securitate sporită pentru a împiedica alte violențe.

,,Liderii politici ar trebui, de asemenea, să facă declarații de condamnare a tuturor violențelor politice, care nu își au locul într-o democrație", a spus ea. "Știm că declarațiile liderilor contează".

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat legislatorilor în iunie că situația privind amenințările interne rămâne periculoasă.

,,Considerăm că amenințarea teroristă internă este persistentă, ar trebui să spun, și semnificativă", a declarat Wray.

O evaluare a Biroului directorului Serviciului național de informații al SUA, publicată marți, a acuzat Moscova că încearcă să "amplifice diviziunile interne" înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

De asemenea, a acuzat Teheranul că acționează ca un "agent al haosului", încercând să "alimenteze diviziunile sociale și să submineze încrederea în instituțiile democratice americane".

Încă se investighează dacă și în ce mod acești factori au jucat un rol în împușcăturile de la mitingul lui Trump de sâmbătă, dar unii analiști spun că a fost probabil doar o chestiune de timp până când furia s-a transformat în acțiune.

,,Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știm despre ceea ce s-a întâmplat, așa că nu există decât speculații", a declarat Clarke.

,,Principala mea îngrijorare", a spus acesta, "este că acest lucru ar putea duce la o spirală a violenței și ar putea ajunge să caracterizeze restul campaniei electorale".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel