Tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Secret Service, acuzată de un eșec monumental în îndeplinirea principalei sale sarcini de a proteja un oficial

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
DefenseRomania

Agenţia guvernamentală a SUA Secret Service investighează modul în care un bărbat înarmat cu o pușcă de tip AR a reușit să se apropie suficient pentru a-l împușca și răni pe fostul președinte Donald Trump la un miting desfășurat sâmbătă în Pennsylvania, un eșec monumental al uneia dintre sarcinile principale ale agenției, spune presa americană. Atacatorul, care a fost ucis de personalul Secret Service, a tras mai multe focuri spre scenă dintr-o "poziție aflată la înălţime în afara locului de desfășurare a mitingului", a declarat agenția.

O analiză Associated Press a mai mult înregistrări video și fotografii făcute la mitingul lui Trump, precum și imagini din satelit ale locului, arată că trăgătorul a reușit să se apropie uimitor de mult de scenă unde vorbea fostul președinte al SUA.

Agenții ai Secret Service înconjoară scena în timp ce alți agenți îl acoperă pe fostul președinte Donald Trump, candidat republican la președinție, la un miting de campanie, sâmbătă, 13 iulie 2024. Sursa foto: AP Photo/Evan Vucci.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare și geolocalizată de AP arată cadavrul unui bărbat îmbrăcat în camuflaj gri, nemișcat pe acoperișul unei fabrici, la nord de Butler Fărm Show, unde a avut loc mitingul lui Trump.

Acoperișul se afla la mai puțin de 150 de metri de locul unde vorbea Trump, o distanță de la care un trăgător decent ar putea lovi în mod rezonabil o țintă de talie umană.

Lunetistul l-a împușcat pe fostul președinte Donald Trump de la 130 de metri distanță, aflat pe acoperișul unei fabrici. Sursa foto: New Work Post.

Ca referință, 150 de metri este distanța de la care recruții armatei americane trebuie să nimerească o siluetă de dimensiuni umane pentru a se califica cu pușca de asalt M16 în antrenamentul de bază. Arma AR-15, așa cum avea trăgătorul de la mitingul lui Trump, este versiunea civilă semiautomată a celebrei puşti militare M16.

FBI l-a identificat duminică dimineață pe atacator ca fiind Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania.

Secret Service nu a avut pe nimeni prezent la conferința de presă de la sfârșitul nopții, în cadrul căreia oficiali ai FBI și ai poliției de stat din Pennsylvania au informat reporterii cu privire la ancheta privind împușcăturile. Agentul special FBI Kevin Rojek a declarat că a fost "surprinzător" faptul că atacatorul a reușit să tragă în scenă înainte de a fi ucis.

Membri ai echipei de lunetiști și ai echipei de asalt din cadrul Secret Service au fost prezenți la miting, potrivit a doi oficiali din cadrul forțelor de ordine. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute detalii ale anchetei.

Echipa de counter assault, puternic înarmată, al cărei nume de cod dat de Secret Service este "Hawkeye", este responsabilă de eliminarea amenințărilor, astfel încât alți agenți să poată proteja și îndepărta persoana pe care o protejează. Echipa de counter sniper, cunoscută sub numele de cod "Hercules", utilizează binocluri cu rază lungă de acțiune și este echipată cu puști cu lunetă pentru a face față amenințărilor la distanță.

Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a declarat că departamentul său și Secret Service colaborează cu autoritățile de aplicare a legii pentru a investiga împușcăturile. Menținerea securității candidaților prezidențiali și a evenimentelor lor de campanie este una dintre "cele mai vitale priorități" ale departamentului, a spus el.

"Condamnăm această violență în termenii cei mai fermi posibili și felicităm Secret Service pentru acțiunea lor rapidă de astăzi", a declarat Mayorkas. "Suntem angajați cu președintele Biden, fostul președinte Trump și campaniile lor și luăm toate măsurile posibile pentru a le asigura siguranța și securitatea".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel