"Un grup de recunoaştere şi de sabotaj s-a infiltrat în satul Lubecianie dinspre Ucraina. Sabotorii au tras într-o maşină în mişcare. Drept rezultat al atacului, un locuitor a fost ucis şi un copil de zece ani a fost rănit. Forţele armate ruse iau toate măsurile necesare pentru a elimina acest grup", a postat pe Telegram Aleksandr Bogomaz.
El a mai spus că forţele armate ucrainene au lansat şi un atac cu drone şi au tras obuze de artilerie în alte zone din apropierea frontierei.
O sursă din serviciul rus de securitate citată de TASS afirmă că grupul de sabotori ucraineni "s-a infiltrat în două sate, luând localnici ostatici în unul dintre ele", relatează Reuters.
"Soldaţii din Rosgvardia au avut o ciocnire cu ei", a adăugat această sursă, ale cărei informaţii Reuters precizează că nu le-a putut verifica independent.
Citând serviciile locale de urgenţă, agenţia rusă de ştiri RIA scrie că mai multe persoane au fost luate ostatice în satul Lubecianie, la mai puţin de un kilometru de frontiera Rusiei cu Ucraina.
„Operațiunea” în desfășurare e confirmată doar de FSB.
Nu există o poziție oficială a Ucrainei, dar scenariul rus pare cusut cu ață albă în contextul în care frontiera ruso-ucraineană e foarte bine păzită de trupele ruse iar o asemenea acțiune teroristă împotriva civililor nu a fost folosită niciodată de către armata ucraineană. În schimb ea se înscrie în tiparul unui atac sub steag fals prin care Rusia ar putea justifica escaladarea confruntării.
***
UPDATE, 14.50: Preşedinţia ucraineană a denunţat joi ca pe o "provocare deliberată" a Moscovei informaţiile difuzate de autorităţile ruse privind infiltrarea unor "sabotori" ucraineni într-o regiune frontalieră rusă.
"Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-şi înspăimânte populaţia pentru a-şi justifica" invazia din Ucraina, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei.
El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea "partizanilor" ruşi, care operează utilizând metode de gherilă, scrie Agerpres.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News