Rușii lovesc puternic Ucraina. Atacul ar fi un răspuns la incursiunea din regiunea Kursk vizează întreprinderi industriale, infrastructura energetică și aerodromuri

Ionel Copcea |
Data publicării:

În dimineața zilei de luni, 26.08.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse și Flota rusă din Marea Neagră au declanșat un atac masiv cu rachete și drone asupra unor ținte de pe întreg teritoriul Ucrainei. Mai multe lovituri cu rachete au fost efectuate, de exemplu, împotriva unor obiective din Harkov. Primarul orașului, Igor Terekhov, a confirmat existența unor explozii repetate în localitate. De asemenea, locuitorii mai multor zone din Kiev au semnalat lipsa de electricitate. În același timp, întreruperi de curent au avut loc în Krivoy Rog, Dnepropetrovsk și Odesa.

Au mai fost înregistrate explozii în regiunile Vinnița, Volyn și Cernigov. Sunt cunoscute și avariile provocate unei instalații industriale din regiunea Poltava. Publicul local a remarcat mai multe explozii în Kremenchug și Mirgorod din regiunea Poltava, Luțk din regiunea Volyn, Krivoy Rog din regiunea Dnepropetrovsk și Kropyvnytskyi din regiunea Kirovograd. Sosiri de rachete au fost înregistrate și în centrele regionale Hmelnițki și Dnepropetrovsk.

Pe Internet au apărut imagini cu consecințele exploziilor din Hmelnițki, unde o instalație industrială a fost avariată. Din acestea rezultă că există daune în zona centralei termice sau a unei întreprinderi industriale. Deocamdată, autoritățile locale nu au furnizat detalii privind atacul rusesc.

Cel puțin patru explozii au fost înregistrate în interval de o oră și în capitala Kiev. Potrivit ultimelor date disponibile, rușii au întrebuințat rachete balistice pentru a ataca ținte din capitala Ucrainei. Sub atac s-a aflat, între altele, aeroportul Zhulyany, care este folosit de Forțele Armate ale Ucrainei în calitate de centru logistic pentru transportul mărfurilor militare.

În Odesa, o instalație de depozitare a combustibilului din apropierea portului maritim a fost avariată în urma unui incendiu provocat de loviturile rusești. Nu cu mult timp în urmă, partea ucraineană restaurase rezervoarele, care au fost umplute cu motorină și alte produse petroliere.

Rachetele rusești au ajuns și în vestul Ucrainei, de exemplu, în orașul Stryi din regiunea Lvov, unde a fost lovită o instalație energetică. Probabil este vorba despre cea mai mare unitate subterană de stocare a gazelor din Ucraina și din întreaga Europă, respective instalația Bilche-Volitsky.

Presa rusă a remarcat în mod ironic faptul că, în cursul zilei de ieri, Ukrenergo a anunțat că sunt planificate întreruperi de curent pentru 26 august. Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au ajutat în acest fel la implementarea planurilor inginerilor ucraineni. Întreruperile de curent de urgență au fost deja introduse în toată Ucraina.

Partea rusă apreciază că atacul de astăzi poate stabili un record în ceea ce privește numărul de rachete și de drone Geran întrebuințate. Acestea au provocat explozii puternice în toate centrele regionale și în orașele mari ale Ucrainei.

Surse de specialitate au remarcat faptul că, de exemplu, avioanele de vânătoare de tip MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinjal, au lovit ținte din Ucraina, au aterizat pentru reîncărcare și au decolat din nou.

Pe lângă aeronavele MiG-31K, și bombardierele strategice de tip Tu-95MS au fost implicate în atacurile cu rachete. Cel puțin șase avioane de acest tip au fost semnalate în spațiul aerian al Federației Ruse.

Cel mai probabil, la atac au participat și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră, dotate cu rachete de croazieră Kalibr.

Trebuie precizat faptul că Ucraina și statele occidentale așteptau o lovitură de răspuns a Federației Ruse pentru incursiunea în regiunea Kursk, declanșată în data de 06 august prin pătrunderea unităților ucrainene pe teritoriul rus.

În același timp, autoritățile de la Moscova au avertizat în mod oficial că răspunsul pentru acest lucru va fi extrem de dur, dar, cu toate acestea, nu a fost menționat niciun interval de timp pentru lovitura de răzbunare.

Statele Unite au presupus că armata rusă va lovi pe 24 august, când în Ucraina a fost sărbătorită Ziua Independenței. Ambasada americană de la Kiev a menționat că ar putea fi atacate o serie de facilități guvernamentale ale regimului de la Kiev.

Comentariul autorului: Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacul cu rachete și drone efectuat de armata rusă, dar, deocamdată nu au comunicat un bilanț oficial al loviturii.

Din informațiile apărute în presa rusă se poate aprecia însă că, pe lângă dronele de atac Geran-2, trupele ruse au întrebuințat rachete hipersonice Kinjal, rachete de croazieră Kh-101 și Kalibr, precum și rachete balistice Iskander-M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel