Publicitate
Potrivit unor surse ucrainene, în timpul atacului, partea rusă a întrebuințat bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, care au lansat rachete de crozieră de tip Kh-22/32.
În plus, nouă bombardiere strategice Tu-95MS au executat lovituri cu rachete de croazieră Kh-101 asupra unor ținte ucrainene din Regiunile Jîtomîr și Hmelnițki, fiind afectat inclusiv aerodromul din Starokonstantinov.
De asemenea, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete balistice de pe teritoriul Peninsulei Crimeea și au întrebuințat din nou rachetele hipersonice Kinjal pentru distrugerea unor facilități din orașul Kiev și din Regiunea Kiev.
Foto: Tu-95 / Andrey Belenko, flickr
Potrivit armatei ucrainene, rușii au atacat cu 59 de mijloace aeriene de atac ( rachete de croazieră, aviație, balistice, ghidate antiaeriene și UAV-uri de atac), vizând infrastructura critică, civilă, instalații industriale și militare din regiunile Herson, Zaporijia, Dnipropetrovsk, Hmelnițki, Harkiv, Mîkolaiv și Odesa. Forțele de apărare ucrainene spun că au distrus 18 rachete de croazieră și 8 Shahed.
În paralel cu lansările de rachete, armata rusă a executat atacuri asupra Ucrainei și cu ajutorul dronelor kamikaze Shahed (redenumite de ruși ”Geran”). Acestea au lovit, în special, obiective din Regiunea Odesa. Între țintele vizate s-au aflat un terminal mare de combustibili din Ilyichevsk și un centru de cercetare radiotehnică din Velikodolinskoye.
Presa rusă a semnalat faptul că mijloacele de lovire și-au atins aproape nestingherite țintele, ceea ce indică o lipsă gravă de sisteme de apărare antiaeriană în rândul armatei ucrainene, care a concentrat cea mai mare parte a lansatoarelor de rachete antiaeriene pentru a proteja capitala Kiev.
Anterior, cu o zi înainte, șeful auto-proclamatei ”Republicii Populare” din Donețk, Denis Pușilin, anunțase că este necesar ca trupele ruse să elibereze localitățile Mîkolaiv și Odesa. Argumentul oficialului este că Odesa a fost fondată de Ecaterina a II-a în 1794 și este un oraș rusesc. În același timp, Pușilin a contrazis declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care afirmase că Forțele Armate ale Federației Ruse nu au obținut nicio victorie majoră în timpul conflictului.
Comentariul autorului: Alertele de raid aerian au fost activate în această dimineață pe întreg teritoriul Ucrainei.
Primele sirene au sunat la ora 06:55 (ora Moscovei) în Regiunea Harkiv, iar până la 07:26 toate regiunile țării au intrat în zona roșie.
Toate restricțiile au fost ridicate la ora 09:25, confirmând sfârșitul valului de atacuri rusești.
Potrivit informațiilor apărute pe rețelele de socializare, la atacul masiv cu rachete din 08 ianuarie au participat 12 bombardiere strategice Tu-95MS, patru bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și șapte avioane de vânătoare MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinjal.
Deocamdată, oficialii ucraineni nu au făcut precizări în ceea ce privește tipurile și numărul de rachete întrebuințate în timpul atacului și nici numărul de ținte aeriene doborâte.
Anterior însă, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yurii Ignat, a declarat că, de la începutul invaziei militare a Rusiei, apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat 25 din cele 63 de rachete rusești de tip Kh-47M2 Kinjal folosite de trupele ruse.
După cum rezultă din statisticile prezentate de oficialii militari ucraineni, în cursul anului 2023, Forțele Aeriene ale Ucrainei au distrus 3.800 de ținte aeriene rusești, între care:
- 887 de rachete de croazieră;
- 15 rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal;
- 41 de rachete balistice de alte tipuri;
- 2.691 de drone Shahed;
- 35 de drone Lancet;
- 131 de drone Orlan și de alte tipuri.
Trebuie precizat faptul că atacul din această dimineață este al doilea atac masiv cu rachete executat de trupele ruse în 2024. Loviturile anterioare au fost efectuate pe 02 ianuarie. De asemenea, ultimul atac de la sfârșitul anului trecut a avut loc în cursul nopții de 29 decembrie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News