Ca să înţelegem cât de prompte au fost Statele Unite, Washingtonul a anunţat miercuri, 19 ianuarie, deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare.
În comunicatul de presă al Ambasadei SUA în Ucraina se precizează că acest ajutor include aproximativ 90 de tone de arme și muniție pentru militarii ucraineni din prima linie.
’’Demonstrează angajamentul puternic al Statelor Unite față de dreptul suveran la autoapărare al Ucrainei’’, precizează Ambasada SUA în Ucraina.
Anul trecut, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 650 de milioane de dolari, inclusiv acest pachet. În total, din 2014 şi până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari.
Ca o comparaţie, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a precizat sâmbătă ca Germania nu ia în calcul să livreze arme Ucrainei în actualul context de criză cu Rusia, considerând că aceasta nu ar face decât să agraveze tensiunile. Trebuie precizat şi că Germaniei nici măcar nu a permis aeronavelor militare britanice C-17, care transportau sistemele antiaeriene NLAW pentru armata ucraineană, să treacă prin spaţiul aerian german.
Potrivit Ambasadei SUA în Ucraina, Statele Unite vor continua să ofere asistență de securitate pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei sa apare suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fata fata agresiunii militare ruse.
Ambasadă a mai menționat că președintele american Joe Biden i-a spus lui Putin că, în cazul unei noi invazii ruse a Ucrainei, Statele Unite vor furniza Ucrainei mult mai multe arme decât au fost deja furnizate.
După cum știți, zilele trecute au fost livrate și sisteme anti-tanc NLAW din Regatul Unit în Ucraina. Presa britanică relatează că 2.000 de rachete au fost oferite armatei ucrainene.
Iar, pe 21 ianuarie, miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că, conform unui ’’permis de export’’ dat de Departamentul de Stat al SUA, cele trei state baltice vor putea oferii Ucrainei rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene Stinger, toate de provenienţa americană.
În același timp, guvernul german a refuzat să permită Estoniei să transfere în Ucraina, sub formă de sprijin, mai multe obuziere de D-30 de 122 mm (care sunt de provenienţa germană) care au fost vândute Finlandei și ulterior revândute Estoniei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News