Asistăm la crearea NATO 3.0: Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și bazată pe descurajare

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Photo source: NATO
Photo source: NATO

În contextul actual, NATO se întoarce la misiunea sa principală de descurajare și apărare împotriva amenințărilor din est, în primul rând din partea Rusiei.  Președintele finlandez Alexander Stubb a declarat acest lucru la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

În contextul geopolitic actual, NATO se întoarce la misiunea sa inițială, pentru care alianța a fost creată inițial: descurajarea amenințărilor din Est, potrivit președintelui finlandez Alexander Stubb.

Cred cu tărie că asistăm acum la crearea NATO 3.0. Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și de descurajare, cu o amenințare care vine din est, în principal din Rusia. Avem o înțelegere comună în cadrul Alianței cu privire la provocările noastre de securitate și cred că este extrem de important acum să lucrăm la ambele - descurajare și apărare”, a declarat Stubb.

Președintele Finlandei a adăugat că țara sa participă activ la îmbunătățirea structurilor de comandă ale NATO.

Împreună cu Statele Unite și partenerii nordici, Finlanda deveni parte a Comandamentul Întrunit al NATO din Norfolk și va lucra la o componentă terestră puternică în cadrul forțelor sale armate. De asemenea, împreună cu Suedia, Finlanda dezvolta un grup terestru de trupe pentru a consolida flancul nordic al Alianței.

„Dar, datorită forței armatei noastre, aș susține că vom fi un furnizor de securitate, nu un consumator de securitate și, desigur, am văzut țările Alianței foarte dispuse să ne ajute”, a adăugat Stubb.

 

Riscul unui conflict Rusia-NATO


La începutul acestui an, publicația germană Bild a publicat un scenariu de exerciții militare în care forțele armate germane se pregătesc pentru posibile atacuri hibride din partea Rusiei la frontierele estice ale NATO. Un reprezentant al Alianței Nord-Atlantice a comentat că aceste scenarii de exerciții sunt fictive și destinate evaluării capacităților militare în anumite regiuni.

Ministerul Apărării din Lituania a intervenit, de asemenea, declarând că în prezent nu există amenințări din partea Rusiei la adresa NATO, deoarece Moscova este concentrată pe războiul său din Ucraina.

La rândul său, Stubb și-a exprimat încrederea că probabilitatea unui atac rusesc asupra Finlandei, care a devenit parte a NATO, este extrem de scăzută.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel