Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova lansează un nou atac asupra instituțiilor și oficialilor Republicii Moldova.

Dacă nu ar fi chiar purtătoarea de cuvânt al MAE rus, discursurile Mariei Zaharova ar putea fi trecute la categoria ”Bețivii spun lucruri trăsnite”, dar în cazul oficialului în speță e limpede că vorbim de poziția oficială a Federației Ruse.

Ultimele declarații ale oficialului rus se referă la subiectul limbii române care a fost impusă cu forța locuitorilor Republicii Moldova. Mai exact, Zaharova se plânge că, practic, Chișinăul acționează mai agresiv chiar și decât regimul de la Kiev.

Zaharova merge și mai departe cu raționamentul și vorbește despre o limbă moldovenească mai veche decât limba română. ”Acest lucru este dovedit istoric”, susține Zaharova, care răstoarnă complet adevărul. În realitate, limba română, în toate variantele sale regionale, își are rădăcinile în limba latină vulgară . Această limbă a evoluat treptat, iar dialectele regionale ale limbii române (cum ar fi moldoveneasca, muntenească, oltenească etc.) au evoluat din aceeași sursă. 

Afirmațiile ascund o agresivitate de natură să dea fiori reci populației moldovenești și să intimideze autoritățile de la Chișinău. Practic, în spatele cuvintelor, se ascunde o atitudine gangsteristică de tip: ”Dacă ucrainenilor le-am intrat în casă pentru mai puțin, gândiți-vă ce vă putem face vouă”. 

Zaharova nu a mai văzut în viața sa un furt atât de cinic al limbii: „Au fost naziștii care au spus că nu poți folosi acest font, ziarele trebuie publicate în așa fel, încât majusculele să fie în acest mod, sau, de exemplu, când în Ucraina au spus că limba rusă trebuie marginalizată, au schimbat sistemul de învățământ... Toate acestea sunt monstruoase, de neînțeles reieșind din actualele puncte de referință create de Occident.

Dar încă nu s-a întâmplat asta cu limba moldovenească acum, când oamenii pornesc televizorul și li se spune: „Apropo, acum limba ta nu este moldovenească, ci română”. Asta în ciuda faptului că limba moldovenească este mai veche decât română. Acest lucru a fost dovedit istoric”.

 

Ce deranjează atât de mult Moscova?

”Va fi târâtă Moldova în mlaștina NATO? Următorul exercițiu în cadrul programului Parteneriat pentru pace”

”În Moldova s-au revoltat împotriva unirii cu UE și NATO: Poporul este împotriva deciziei autorităților”.

”Moldova se îndreaptă încet spre NATO”

”Din Moldova în Crimeea: NATO a elaborat un plan pentru un atac asupra Rusiei”.

Sunt doar câteva dintre titlurile care apar în presa rusă în ultima perioadă și toate au ca țintă încercările Maiei Sandu de a îndrepta R. Moldova către Occident.

Într-o singură sintagmă, ”parcursul euro-atlantic al Republicii Moldova” este ceea ce deranjează maxim regimul de la Kremlin, care se teme ca dracu de tămâie de apropierea Chișinăului de UE și NATO.

Apropo, Biserica Ortodoxă din Republica Moldova joacă un rol extrem de important în medierea mesajului Moscovei către populația Moldovei, asta ca să o spunem pe șleau.

Locuitorii Moldovei au nevoie de neutralitate, UE și NATO sunt „destinația greșită” este concluzia propagandei de la Moscova care folosește un mix de amenințări (cu scenariul ucrainean), pomeni pre-electorale, minciuni și manipulări -  toate cu scopul de a intimida și convinge populația moldovenească că e mai bine cu ”frații ruși”. 

Subliniem încă un exemplu de manipulare grosolană a propagandei sovietico-rusești: Neutralitatea Republicii Moldova nu necesită modernizarea Armatei. O afirmație cât se poate de falsă.

Republica Moldova este într-adevăr un stat neutru conform Constituției. Acest statut înseamnă că țara nu se alătură unor alianțe militare, dar neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă că țara nu are nevoie de o Armată echipată corespunzător.

Chiar și statele neutre (a se vedea Elveția și, până la agresiunea rusă din 2022, Suedia și Finlanda) au nevoie de forțe armate pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel