Așadar, acum nu mai avem voie să eliminăm teroriști?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, foto IDF, facebook
Armata israeliană, foto IDF, facebook

DefenseRomania publică un editorial semnat de Yair Lapid, fostul premier al Israelului și liderul opoziției, despre situația la nivel internațional în ceea ce privește „iminentul atac” al Iranului și al grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah ca urmare a eliminării de către IDF a principalului lider Hamas Ibrahim Hanyeh în Teheran și a lui Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, eliminat în Beirut, Liban.

Textul semnat de Yair Lapid și intitulat „Așadar, acum nu mai avem voie să eliminăm teroriști?” este un editoral publicat în Times of Israel. Înaltul oficial al Israelului atrage atenția că bagatelizarea pericolului terorist și introducerea unui narativ în care noua normalitate e ca Israelul să accepte un răspuns militar din partea Iranului și a proxy-urilor sale teroriste ar da naștere unui precedent extrem de periculos ce ar depășit granița Orientului Mijlociu.

Lapid amintește că după eliminările lui Osama bin Laden ori Abu Bakr al-Bagdadi nimeni nu accepta nicio secundă ideea că Al Qaida ori ISIS au dreptul legitim să lovească Washingtonul ori New York-ul. Fostul premier israelian subliniază că războiul Israelului împotriva terorismului, după masacrul de tip Holocaust comis de Hamas în 7 octombrie, e o confruntare între bine și rău, între lumea liberă și cei care doresc să o subjuge prin uciderea valorilor în care credem și măcelărirea, la propriu, a copiilor noștri. O confruntare între un stat care respectă dreptul internațional și actori statali și non-statali care încearcă să arunce dreptul internațional în aer.

DefenseRomania redă integral editorialul semnat de Yair Lapid în Times of Israel:

Doisprezece copii nevinovați au fost uciși de Hezbollah pe un teren de fotbal din nordul Israelului. A doua zi am fost la fața locului. Biciclete pătate de sânge erau încă culcate la pământ. Am îmbrățișat și am vorbit cu oameni distruși de durere. Câteva zile mai târziu, Israelul a eliminat un terorist de rang înalt din Hezbollah într-o lovitură chirurgicală în Liban, ca măsură de retaliere. Cu toate acestea e de așteptat ca Israelul să fie atacat masiv de Hezbollah ca și cum atacul ar fi nu doar inevitabil, și chiar justificat. Câteva zile mai târziu, un terorist de rang înalt al Hamas a fost ucis la Teheran. Rapoartele au indicat că operațiunea a provocat o „rușine iranienilor”. Din nou, Israelul trebuie să aștepte să se confrunte cu salve de rachete și drone ca răspuns.

Prea mulți se comportă ca și cum aceasta ar fi o ecuație rezonabilă. Președintele iranian a declarat că ei au „dreptul de a răspunde”, în timp ce liderul Hezbollah a spus că Israelul a depășit un fel de „linie roșie” și că un răspuns va fi inevitabil. Acest sentiment este reflectat de o mulțime de articole din întreaga lume despre cum și când vor avea loc atacurile, care afirmă că „Iranul trebuie să răspundă” și că „un răspuns iranian este inevitabil”.

Dar de ce ar trebui să vină un astfel de răspuns „inevitabil?” Nu numai că această logică este profund defectă, dar ea creează și un precedent periculos pentru restul lumii.

Când Statele Unite l-au eliminat pe Osama bin Laden, nimeni nu a crezut că acest lucru justifică un atac al-Qaeda asupra Washingtonului sau New York-ului. Când al-Baghdadi (n.r. - liderul ISIS) a fost ucis în Siria, nimeni nu se aștepta ca SUA să accepte cu calm răzbunarea inevitabilă a ISIS. Teroriştii prosperă pentru că nu respectă regulile, dar astăzi lumea se comportă ca şi cum ce fac ei e rezonabil. Discursul că „fiecare are propria narațiune” a fost transplantat în războiul împotriva terorii. Chiar și împotriva celor mai odioși criminali din lume. Nu mai există bine și rău. Cei care elimină terorişti trebuie să se aștepte că le-ar putea răni teroriștilor sentimentele şi că nu avem de ales decât să acceptăm răzbunarea acestora.

Avem de ales. Există bine și rău în lume. Democrațiile liberale reprezintă dreptatea, moralitatea și libertatea, în timp ce teroriștii sunt ucigași care vor să ne deposedeze nu numai de modul nostru de viață, ci și să ne măcelărească copiii. Un standard moral ridicat nu include acceptarea narațiunii lor pline de ură. Teroriştii nu au imunitate. Nu au dreptul să se răzbune. Ei nu funcționează în limitele legislației.

Ei trăiesc și funcționează în afara regulilor și suntem îndreptățiți să-i eliminăm. Hezbollah și Hamas vizează civili nevinovați, se ascund în spatele unor civili nevinovați și împușcă fără discernământ civilii noștri nevinovați. Iranul, în ciuda încercărilor sale de a se prezenta ca un stat normal, a fost și rămâne cel mai mare finanțator din lume al terorismului. Comunitatea internațională trebuie să spună iranienilor că, dacă nu vor ca teroriști să fie uciși în Teheran, nu ar trebui să-i primească în casele lor.

Prin ce cod moral ar trebui să accepte Israelul bombardamente cu rachete din partea organizațiilor teroriste și a statelor care sprijină terorismul? O asemenea narațiune este scandaloasă. Echivalează o acțiune defensivă legitimă a unui stat care respectă legislația internațională cu acțiunile flagrant ilegale ale unei organizații teroriste? Acest tip de narațiune nesustenabilă și lipsită de etică este apanajul grupărilor marginale care raționalizează teroarea și ea nu poate fi acceptată în discursul mainstream.

Și, desigur, ceea ce se întâmplă în Israel nu rămâne niciodată în Israel. Dacă toleranța față de represaliile teroriste devine noua normă internațională, mai devreme sau mai târziu ea va afecta pe toată lumea. Dacă această narațiune va avea câștig de cauză, ea va afecta orice țară care încearcă să lupte împotriva terorismului.

Este timpul să punem capăt și să luăm o atitudine morală cât se poate de clară: Iranul, Hezbollah și Hamas nu pot ataca Israelul (sau New York-ul, sau metroul londonez sau cluburile de muzică din Paris) și nu poate exista nicio justificare pentru asta. Dacă aleg să atace, Occidentul ar trebui să stea în spatele modului în care Israelul răspunde, pentru că așa e moral și pentru că un asemenea precedent în Orientul Mijlociu nu rămâne niciodată în Orientul Mijlociu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel