E vorba de un exercițiu de tip Elephant Walk” care a avut loc la Langley Air Base și care au participat 24 de avioane F-22 și 6 avioane T-38 ale 1st Fighter Wing.
Elephant Walg e un exercițiu care testează capacitatea echipajelor avioanelor de luptă de a decola foarte rapid în formație. Astfel exerciții au un grad uriaș de dificultate și e nevoie de o sincronizare perfectă.
Astfel, cum remarcă și The Aviationist, avioanele aparținând 1st Fighter Wing au participat la un exercițiu de intensificare a activității militare la baza aeriană Langley, Virginia, pe 31 ianuarie 2025. Potrivit Forțelor Aeriene ale SUA, „exercițiul a fost desfășurat pentru a demonstra capacitatea escadrilei de a desfășura rapid forțe de luptă oriunde în lume, pregătite pentru misiuni reale”.
Ca parte a exercițiului, 30 de aeronave – 24 de F-22 Raptor și 6 avioane T-38 Talon – au efectuat un „Elephant Walk”. Acesta a fost doar al doilea exercițiu de acest tip desfășurat la Langley, primul având loc în 2019, amintește sursa citată.
Deși rare până acum câțiva ani, exercițiile de tip „Elephant Walk” sunt din ce în ce mai frecvente la bazele aeriene din întreaga lume, fiind utilizate pentru a testa capacitatea unei escadrile de a ridica de la sol un număr mare de aeronave într-un timp foarte scurt.
În timpul acestor exerciții, avioanele de luptă – inclusiv avioane de realimentare aeriană sau bombardiere – rulează pe pistă în formație strânsă, simulând o decolare în formație într-un timp foarte scurt. În funcție de obiectivul exercițiului, aeronavele fie continuă și decolează, fie revin la pozițiile lor în hangare.
Imagini publicate de U.S. Air Force cu Elephant Walk de la finalul lunii trecute:
Imagini din 2019 cu un exercițiu de tip Elephant Walk realizat de avioane F-22, finalizat cu decolare:
F-22, simbolul dominației SUA, a depășit anul trecut 500.000 de ore de zbor
Primul avion de vânătoare de generația a cincea din lume a făcut zborul inaugural în urmă cu 26 de ani și a intrat în dotarea Forțelor Aeriene ale SUA în 2005.
F-22 Raptor, sursă foto: U.S. Air Force
De-a lungul timpului, acest simbol al dominației aeriene americane s-a confruntat cu critici pentru costurile ridicate acumulate la nivelul întregului program.
Cu toate acestea, capabilitățile sale de neegalat și numărul mare de ore de zbor acumulate de întreaga flotă F-22 spun multe despre fiabilitatea aeronavei și eficacitatea operațională susținută.
Cu modernizări continue și planuri de modernizare în vigoare, se preconizează că F-22 Raptor va rămâne o forță dominantă în cer pentru deceniile următoare. Așa cum preciza și DefenseRomania într-o analiză anterioară, Forțele Aeriene americane au planificat până în 2029 alocări în valoare de 7,8 miliarde USD, dintre care 3,1 miliarde pentru cercetare, dezvoltare, testare și evaluare (RDT&E), pentru F-22. După 2029, linia RDT&E se va închide dar, în continuare, mai sunt prevăzuți încă 1,2 miliarde în bugetul pentru F-22.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News