”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen

Prin invadarea Ucrainei, Rusia a declanșat o cascadă de evenimente pe care decidenții de la Kremlin nu le-au anticipat, iar consecințele se vor resimți timp de decenii.

În mai 2022, Suedia și Finlanda, cunoscute pentru neutralitatea lor, au anunțat că se vor alătura alianței NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei. 

Dacă Finlanda s-a alăturat oficial alianței în aprilie 2023, cererea Suediei încă mai așteaptă aprobarea Turciei și a Ungariei.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a preconizat săptămâna trecută că Suedia va fi membru NATO până la următorul summit de la Washington, din iulie 2024.

 

După peste 200 de ani de neutralitate, Suedia a schimbat radical poziția

Foto: Sistem Patriot - Forțele Armate suedeze

Intrarea Suediei în Alianță ar întări influența regională a NATO, oferind tuturor celor cinci națiuni nordice control aproape total asupra „lacului NATO”, o referire la importanța strategică a Mării Baltice.

Rusia știe asta și, mai mult ca sigur, va lua măsuri pentru a balansa situația militară din regiune.

Spre deosebire de politicienii din alte țări, oficialii suedezi nu văd intrarea în NATO ca un panaceu pentru problemele țării lor și i-au avertizat pe cetățeni să fie „mai pregătiți ca niciodată” în caz de război.

Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a emis duminică un avertisment, adresat cetățenilor săi, în cadrul discursului său, ținut la conferința anuală de la Sälen.

”Pentru o națiune pentru care pacea a fost varianta ideală timp de aproape 210 de ani, ideea menținerii statutului de neutralitate este foarte tentantă. Dar a te refugia în această poziție este mai periculos decât oricând”, a declarat oficialul.

”Mulți au spus-o înaintea mea, dar permiteți-mi să o fac în calitate oficială și să spun foarte clar: Ar putea fi un război în Suedia”, a continuat Carl-Oskar Bohlin.

El a adăugat că nu urmărește să provoace frică, ci să creeze conștientizarea situației și a subliniat că, probabil, ucrainenii au crezut că conflictul lor cu Rusia aparține trecutului, până când Putin a decis să anexeze ilegal Crimeea în 2014 și apoi să lanseze o invazie la scară largă a țării opt ani mai târziu.

”Nu este suficient doar să te gândești la asta. Apărarea civilă nu este în primul rând un exercițiu teoretic”, adaugă Bohlin.

 

”Rusia urmărește să-și impună puterea pumnului”

 

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a emis același avertisment în timpul unui discurs susținut luni la Sälen. 

El a spus că războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu arată că lumea a devenit mai periculoasă decât era acum un an, la acestea adăugându-se incertitudinea cu privire la direcția pe care SUA o vor lua după alegerile din 2024.

”Nu poate fi exclus un atac armat asupra Suediei. Războiul poate veni și la noi. Aceste vremuri grave necesită claritate de viziune, capacitate de a acționa și tenacitate — claritate de viziune pentru a înțelege că scopul Rusiei rămâne același: eradicarea unei Ucraine libere și crearea unei Europe în care „Cei puternici au dreptate”, cu state tampon și sfere de interese, a spus Jonson.

”Prin urmare, împărtășesc opinia Comisiei de Apărare că Suedia se află în vremuri grave și că este timpul să ne concentrăm eforturile și să construim rapid o apărare totală mai puternică”, conchide oficialul. 

Planul mai larg de apărare al Suediei urmează să fie dezvăluit în cursul acestui an, iar oficialii suedezi cred că va consolida poziția țării ca aliat al NATO.

Creștin-democrații suedezi plusează și spun că cei 2% din PIB nu sunt suficienți pentru bugetul apărării, notează publicația suedeză DN. Se dorește creșterea de la trei la patru a numărului de Brigăzi cu un nivel ridicat de pregătite de luptă. De asemenea, planurile includ extinderea logisticii, artileria, și apărarea aeriană și creșterea numărului de flotile de luptă de suprafață din marina de la două la trei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel