Așa arată războiul dronelor în Ucraina: 8.000 de drone rusești dezactivate săptămânal pe front. Dar ce se ascunde în spatele acestui număr?

Gheorghiță Orjanu  |
Data publicării:

Pentru a doua săptămână consecutiv,  Forțele Terestre ucrainene informează cu privire la efortul unităților sale de război electronic (EW – electronic warfare) care acționează în linia întâi a frontului.

”Aproape 8.000 de sarcini inamice folosind drone de recunoaștere și FPV au fost întrerupte de unitățile noastre EW în săptămâna 18-24 iulie”, a precizat comandantul Forțelor Terestre ucrainene, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, pe 26 iulie.

Potrivit lui Pavlyuk, 4.313 au fost drone de tip aripă și 3.603 drone fpv. Tot în această perioadă, unitățile EW ale Forțelor Terestre, au descoperit 43 de stații EW inamice.

Cu o săptămână mai înainte, situația a fost una similară.

În perioada 13 – 19 iulie, specialiștii EW ai Forțelor Terestre ucrainene au dezactivat aproximativ  5.000 de drone de tip aripă și 3.000 de tip FPV, conform raportării din 20 iulie a lui Pavlyuk.

2. -imagine fara descriere- (operatori-rusi-de-drone_40772300.jpg)

Nota autorului: Cel mai probabil, dronele rusești, la care fac referire cele două rapoarte ucrainene, au fost dezactivare pe linia întâi a frontului, acolo fiind zona în care operează dronele FPV și majoritatea dronelor cu aripă. UAV-urile explozive de tip Shaheed, care au o autonomie mare de deplasare și care sunt folosite pentru a lovi mult în spatele frontului, sunt de regulă neutralizate prin lovituri cinetice cu tunuri / mitraliere / rachete antiaeriene.

Față de perioada ultima jumătate din februarie – prima jumătate din martie 2024, se observă o creștere cu aproximativ 60% a numărului de drone doborâte de militarii ucraineni. În perioada respectivă s-a înregistrat o intensificare bruscă a întrebuințarea dronelor tactice de către ruși, pe fondul operației pentru cucerirea localității Avdiivka, ajungându-se la aproximativ 5.000 de drone rusești eliminate într-o săptămână de militarii ucraineni. Cu toate acestea, intensificarea folosirii de drone pe un kilometru de front a crescut mai puțin de 60%, deoarece începând cu 11 mai, rușii au mai deschis un front în nordul regiunii Harkov.

 

8.000 de drone rusești dezactivate săptămânal de ucraineni arată și intensitatea folosirii dronelor. Dar e mult sau puțin? Pe un front de aproape 1000 kilometri înseamnă aproximativ 8 drone pe kilometri. „Not great not terrible”

 

3. UAV Orlan,... (orlan-rusia_17138100.jpeg)

Pentru a înțelege ce reprezintă numărul relativ mare de drone tactice rusești din linia întâi, acestea trebuie privite din perspectiva lungimii întregului front pe care se duc lupte și unde sunt prezente aceste drone. Pe 24 iulie, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, într-un interviu pentru The Guardian, a precizat că frontul pe care se duc ostilități are o lungime de 977 km. Astfel, cele 8.000 de drone neutralizate prin război electronic înseamnă aproximativ 8 drone pe kilometru într-o săptămână. Deci se poate aproxima că într-o zi, pe fiecare kilometru de front activ, războiul electronic ucrainean dezactivează în medie o dronă rusească explozivă sau de recunoaștere.

Însă o dronă pe un kilometru de front într-o zi este un minim absolut de prezență a UAV-urilor tactice rusești, deoarece mai sunt și drone distruse prin mijloace cinetice precum și drone care nu sunt distruse sau dezactivate. Pe 22 iulie, același general Sîrski, așa cum menționa la vremea respectivă și DefenseRomania, era îngrijorat de pericolul în creștere al dronelor rusești și cerea măsuri suplimentare pentru distrugerea lor, inclusiv prin luptă dronă contra dronă.

 

Din cei aproape 1.000 de km de front activ, într-o zi se duc lupte ofensive pe cel mult 10-30%. Dar Ucraina folosește și ea intens dronele

 

4. Foto: Гене... (ucraina-drona_21785700.jpg)

În plus, din cei aproape 1.000 de km de front activ, într-o zi se duc lupte ofensive pe cel mult 10-30% din el. Toate acestea pot duce prezența rusească de drone tactice la cel puțin 10 drone pe kilometru într-o zi, într-o situație de angajament intens de luptă.

La rândul lor, militarii ucraineni operează și ei propriile drone. Din întregul mers al războiului precum și conform unor rapoarte bine documentate se cunoaște că forțele ucrainene dețin un anumit avantaj pe acest segment tehnologic al dronelor.

Deci, se poate aprecia că se poate ajunge ușor la o prezență de 30-40 de drone tactice rusești și ucrainene pe un kilometru de front într-o singură zi. Iar acest număr, pentru specialiștii în război electronic, reprezintă un coșmar dacă întregul proces de identificare a apartenenței și de localizare a dronelor nu este unul automatizat, deoarece această prezență masivă se poate manifesta într-o oră sau mai puțin, durată pe care se poate desfășura un atac masiv.

Cele 8.000 de drone rusești dezactivate sunt de departe cifra săptămânii. Fără această reușită a unităților ucrainene de război electronic, viața militarilor ucraineni din linia întâi ar fi mult mai grea, iar stabilitatea liniei frontului ar fi pusă în pericol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel