Exercițiul trilateral condus de Norvegia a îmbunătățit interoperabilitatea NATO în acțiunile duse în zona arctică, mijloacele aeriene participante fiind puse să acționeze integrat pe mai multe domenii pentru a executa lovituri precise cu muniții reale asupra țintelor.
Trupele americane, norvegiene și britanice au exersat partajarea de informații între mai multe platforme aeriene pentru a integra o viziune comună a câmpului de luptă.
Mijloacele aeriene implicate au inclus avioane norvegiene F-35 Lightning II și P-8 Poseidon, britanice F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon și o aeronavă de recunoaștere RC-135 Rivet Joint, precum și bombardiere B-52 Stratofortress, o aeronavă cisternă KC-135 Stratotankers, un avion de patrulare maritimă U-2 Dragon Lady și F-35 Lightning II din SUA.
„Integrarea pe mai multe domenii este esențială pentru valorificarea întregului spectru de capabilități”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa.
Exercițiu aerian comun cu avioane de generația a cincea
Obiectivul principal al exercițiului a constat în provocarea forțelor aliate participante să lucreze împreună pentru a executa lansări reale de încărcături de luptă de diferite tipuri asupra țintelor inamice. În comunicatul oficial se precizează că, după lansări, “controlorii norvegieni de atac terminal au direcționat încărcăturile utile către ținte din pozițiile lor de la sol.”
Un F-35 Lightning II al Forțelor Aeriene ale SUA se apropie de un KC-135 Stratotanker / Air Force, Christopher Campbell
„Acest eveniment de instruire demonstrează capacitatea forțelor armate norvegiene de a se integra și de a utiliza capabilitățile de ultimă oră oferite de Regatul Unit și SUA în operații multi-domeniu”, a declarat generalul de brigadă Tron Strand, comandantul Centrului Comun de Operații Aeriene din Norvegia.
F2T2 este o metodă folosită pentru a identifica, angaja și neutraliza în mod eficient ținte în operații de luptă asociate în mod obișnuit cu misiunile ISR (culegere, supraveghere și recunoaștere) și de lovire cu precizie.
Exercițiul trilateral a permis integrarea capabilităților de partajare a datelor F-35, piloții din toate cele trei națiuni fiind puși să facă schimb de informații tactice în timp real, pentru a crea o imagine aeriană unificată, și a verifica în acțiune capacitatea aeronavei de a funcționa ca multiplicator de forță.
„Interoperabilitatea este vitală pentru apărarea flancului nordic al NATO”, a declarat căpitanul grupului Hannah Bishop, șeful operațiilor pentru Royal Air Force. „Acest exercițiu a demonstrat punctele forte importante ale alianței noastre: capacitatea noastră de a înțelege cum funcționăm reciproc, de a partaja rapid informații critice și de a lucra fără probleme unul cu celălalt.”
„Arctica este o regiune critică pentru securitatea noastră colectivă și stabilitatea globală”, a subliniat la rândul său Hecker. „Instruirea cu aliații noștri norvegieni și britanici în acest mediu demonstrează angajamentul nostru comun de a apăra flancul nordic al NATO și de a ne adapta la amenințările emergente. Platformele de generația a cincea sunt esențiale pentru menținerea superiorității aeriene în spațiile contestate, iar exerciții ca acesta afișează o capacitate de neegalat.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News