Așa arată finlandizarea pe care nu și-o imagina Rusia: Bază de drone mari ale Alianței, exact în coasta a ceea ce se vrea noul imperiu rus

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Dronă RQ-4D sub comanda NATO
Dronă RQ-4D sub comanda NATO

Finlanda se oferă pentru a disloca pe teritoriul său o bază pentru dronele mari de recunoaștere ale NATO, potrivit Radioteleviziunii naționale finlandeze (YLE).

Forțele Aeriene Finlandeze au selectat patru baze posibile, dintre care cea de la Pirkkala (sudul Finlandei) este locația cea mai probabilă, a anunțat YLE pe 7 noiembrie.

Planurile NATO pentru o nouă bază destinată dronelor sunt într-un stadiu incipient. Însă după intrarea Finlandei și Suediei în Alianța nord-atlantică este nevoie de o locație în nordul Europei pentru dronele de recunoaștere.
O decizie cu privire la locația bazei de drone este de așteptat să fie luată anul viitor.

Pentru a ajunge într-o misiune de cercetare la granița Finlandei și Norvegiei cu Rusia dronele, care decolează din Italia, parcurg peste 3.000 de km.

 

Infrastructura NATO de pe teritoriul Finlandei e mai complexă nu vizează doar o bază pentru drone mari

 

2. Sursă foto... (screenshot_20230701-233347_word_87040900.jpg)

Sursă foto: NATO.int

NATO va mai disloca pe teritoriul Finlandei și un Comandament de Grup Corpuri de Armată care va fi înființat în orașul Mikkeli din sud-estul țării, în rol de Comandament pentru nordul Europei responsabil cu forțele terestre. Noua structură, a cărei decizie de constituire a fost luată pe 27 septembrie, va raporta Comandamentului Forțelor Întrunite NATO de la Norfolk (SUA).

De asemenea, Finlanda a primit, în iunie, sprijin politic din partea miniștrilor NATO ai apărării pentru a stabili prezența pe teritoriul său a unui comandament pentru ForțeleTerestre Avansate (FLF - Forward Land Forces) ale NATO care va fi dislocat în Laponia.

 

Rusia a invadat visând la „finlandizarea” Ucrainei și a sfârșit cu aderarea istorică a Finlandei în NATO

 

3. -imagine fara descriere- (razboi-ucraina_48559800.jpg)

„Finlandizarea” este un concept politic ce descrie o situație în care o țară menține oficial o politică de neutralitate, dar este sub influența unei puteri străine mai mari în privința politicii externe și de securitate. Termenul provine de la relația Finlandei cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Deși Finlanda era oficial neutră și nu făcea parte din Pactul de la Varșovia, aceasta evita să ia poziții care ar fi putut să-i atragă ostilitatea Uniunii Sovietice și, prin urmare, a ajustat în mod discret politica externă pentru a menține relații bune cu Moscova.

Un asemenea scenariu era obiectivul Rusiei și în Ucraina.

Această adaptare a politicii s-a bazat pe menținerea independenței interne, dar prin limitarea unor decizii externe, cum ar fi evitarea criticilor la adresa Uniunii Sovietice și evitarea alăturării la NATO. Practic, Finlanda și-a păstrat suveranitatea în schimbul „neprovocării” puterii sovietice și adoptării unei linii politice prudente pentru a evita tensiunile​.

În sens mai larg, „finlandizarea” este utilizată pentru a descrie situațiile în care o țară cedează într-o anumită măsură în fața presiunilor unei puteri mai mari din apropiere pentru a evita conflictul sau represaliile economice ori militare, deși menține, în aparență, o politică de independență națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel