Potrivit unui anunț al MApN, „activitatea a avut ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate între aliații participanți la misiunea de prezență înaintată consolidată, prin familiarizarea acestora cu capabilitățile de care dispune sistemul antiaerian Gepard”.
„Artileriștii antiaerieni vrânceni le-au explicat partenerilor americani modul de operare, principalele caracteristici și cum poate fi întrebuințat în luptă acest sistem la potențial maxim. Ulterior, au executat o deplasare, respectiv au pus în aplicare schemele de manevră în poligonul South Hills.
La finalul activității, comandantul Grupului de Luptă din Polonia, locotenent-colonel Craig Broyles, le-a mulțumit militarilor români pentru implicarea de care au dat dovadă și a acordat plutonierului major Pintilie Bogdan coinul Grupului de Luptă, în semn de apreciere pentru „Cel mai bun mecanic conductor”, mai precizează sursa citată, într-un text semnat de lt. Mădălina Boboc, pentru MApN.
„Puternici, rapizi” –deviza care îi reprezintă pe artileriștii antiaerieni vrânceni
FOTO: MApN via Foto: lt. Mădălina Boboc, cap. Lungu Florin
Sistemul Gepard
GEPARD-ul este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice conditii meteorologice, ziua și noaptea și în conditii de bruiaj radioelectronic.
Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor și elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înalțime, cât și împotriva blindatelor. Datorită mobilității ridicate și timpului foarte scurt de reacție, acest sistem poate asigura protecția în câmpul de luptă, în special a unităților blindate.
Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilității, puterii de foc și preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial, fiind deservit de personal militar pregătit în Germania.
Logistica și mentenanța produsului sunt organizate conform cerințelor și standardelor NATO, fiind deplin compatibilă cu acestea.
Caracteristici tehnico-tactice, potrivit Forțelor Terestre Române:
-distanta de observare a radarului de cautare: 15 km;
-distanta de observare a radarului de urmarire: 13 km;
-calibrul tunurilor: 35 mm;
-cadenta de tragere: 550 lov/min/tun;
-viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
-distanta eficace de tragere: 3500 m;
-viteza maxima a tintei combatute: 300 m/s;
-echipaj: 3 militari;
-viteza max. de deplasare pe sosea: 65 km/h;
-panta max. abordabila: 6%;
-viteza initiala a proiectilelor: 1175 m/s.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News