Artileria rămâne „regina”. SUA îndeamnă Europa să se conecteze prin grupuri regionale de artilerie modernă ca urmare a războiului din Ucraina

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat M109 Paladin
Obuzier autopropulsat M109 Paladin

Oficialii Forțelor Terestre americane (US Army) care, răspund de armamentul cu rază lungă de acțiune, îi îndeamnă pe omologii lor din Europa să-și conecteze capabilitățile de artilerie, deoarece războiul din Ucraina evidențiază în continuare importanța acestei arme.

Solicitarea americană vine pe fondul unei convingeri tot mai mari că apărarea alianței se bazează, în mare parte, pe interoperabilitatea dintre armatele țărilor NATO. În cazul artileriei de câmp, acest lucru înseamnă sincronizarea armelor și a senzorilor de arme din diferite țări astfel încât, acestea să poată angaja ținte ca o singură forță, potrivit publicației americane Defense News.

 

SUA cer Europei să investească în artilerie modernizată

 

Generalul-maior Stephen Maranian, comandantul Comandamentului 56 Artilerie  al US Army Europe (mare unitate dislocată în Germania), a declarat că el și statul său major s-au îndreptat spre aliații din Europa pentru a-și evalua planurile și capabilitățile de lovire și ce obstacole există pentru a conecta aceste sisteme într-un pumn mai mare de luptă.

„Ceea ce vedem urmărind ce se întâmplă în estul nostru (în războiul ruso-ucrainean – nota autorului), este că formațiunile de artilerie sunt foarte relevante în 2022 și în viitor”, a declarat generalul, săptămâna aceasta la convenția anuală a Asociației Armatei Statelor Unite (AUSA), desfășurată la Washington. Drept urmare, a adăugat el, națiunile vor să investească în artilerie modernizată.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a prezentat loviturile cu rază lungă ca element cheie al luptei, încă din 2014, când forțele Moscovei au stabilit o linie de front în regiunea Donbas, după anexarea Crimeei. Invazia la scară largă din februarie 2022 a văzut Rusia aruncând și mai multă artilerie pe linia frontului.

Țările occidentale, la rândul lor, au sprijinit Ucraina cu cantități limitate din propriile lor arme, inclusiv obuziere M777 și sisteme HIMARS din SUA, obuziere autopropulsate CAESAR din Franța, Krab din Polonia și Panzerhaubitze 2000 din Germania și Regatul Țărilor de Jos (Olanda). Cu toate acestea, stocurile de arme din Europa sunt scăzute și majoritatea țărilor au anunțat că trimit doar ceea ce își permit, menținând în același timp o apărare națională credibilă.

Generalul-maior Maranian a declarat că oficialii US Army sprijină campania de exerciții din Europa pentru a testa noi concepte de conectare a forțelor de artilerie.

La iterația din acest an a exercițiului Dynamic Front din iulie, participanții au făcut o „demonstrație de principiu”, în poligonul Grafenwöhr din Germania, a declarat Maranian. Evenimentul a pus împreună două brigăzi de artilerie - una americană și cealaltă multinațională cu reprezentanți din 11 țări, comanda și controlul fiind asigurate de Corpul Aliat de Reacție Rapidă al NATO.

„Am reușit să validăm conceptul potrivit căruia, se pot pune în comun formațiuni  mai mici din țări care nu pun neapărat la dispoziție un batalion întreg sau o brigadă”, a declarat Maranian.

 

Grupuri de artilerie conectată: Scandinavia, Țările Baltice și națiunile din sud-estul Europei

 

2. Obuziere a... (caesar_09301900.jpg)

Obuziere autopropulsate franceze CAESAR

Ideea acum este să vedem cum țările învecinate – în mod ideal cu același echipament, dar nu neapărat – decid să formeze, pe continent, grupuri regionale de artilerie conectată, a explicat generalul. Grupările potrivite ar putea fi, de exemplu, în Scandinavia, Țările Baltice și națiunile din sud-estul Europei.
„Cred că aceasta este calea de urmat: să putem optimiza artileria care există în alianță pe măsură ce ne modernizăm”, a precizat Maranian.

Comentariul autorului:

Pe fondul prezenței mari a sistemelor antiaeriene, artileria cu rază lungă devine singura soluție pentru câștigarea confruntărilor armate.

Folosirea pe scară largă a artileriei în războiul ruso-ucrainean a fost adaptarea cea  mai eficientă la întrebuințarea extrem de scăzută a aviației tactice. Avioanele și elicopterele de luptă nu au putut fi folosite pe măsura potențialului lor, în special de către partea rusă, din cauza numărului mare de sisteme antiaeriene portabile prezente în prima linie a frontului.

Astfel, negarea folosirii spațiului aerian a readus în actualitate sistemele de artilerie, în special pe cele cu rază lungă, restabilind pentru ”zeul războiului” statulul de element decisiv în câștigarea luptelor. Dacă în urmă cu peste 100 de ani, în primul războiul mondial, a contat numărul de sisteme, acum s-au dovedit mai importante precizia și raza mare de acțiune.

 

Importanța artileriei în Ucraina

 

Ucrainenii cu mai puține sisteme de artilerie, dar extrem de precise și mobile, la care s-au adăugat raza mare de lovire a sistemelor HIMARS și informațiile de calitate despre poziția țintelor, au reușit, în cursul verii, să distrugă, extrem de meticulos, liniile de aprovizionare rusești. Acest lucru le-a permis să treacă la contraofensivă.

Pentagonul a prognozat corect rolul în creștere al artileriei rază lungă de acțiune, pe fondul perfecționării sistemelor de apărare antiaeriană și a reactivat, în noiembrie 2021, Comandamentul 56 Artilerie al US Army, responsabil pentru teatrul european de acțiuni militare.

În următorii 3 – 5 ani, formațiunile comandamentului vor fi înzestrate cu arma hipersonică LRHW (Long Range Hypersonic Weapon), prezentată recent și sub numele de „Dark Eagle”, despre care se știe că va avea o rază de acțiune de aproape 2800 km.

Un alt sistem care va intra, în curând, în dotare este PrSM (Precision Strike Missile), aflat deja în dezvoltare. Acesta a atins raza de 500 km și se pregătește pentru teste de 700 – 800 km.

Umplerea golului între raza tactică și cea strategică va fi făcută, în următorii 2 - 3 ani, cu sistemul Mid-Range Capability (MRC), cunoscut și sub denumirea de Typhon care, va fi construit pe baza rachetei SM-6 sau/și a rachetei Tomahawk în versiunea pentru forțe terestre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel