Stoltenberg a precizat că sunt în curs de desfășurare consultări între membrii NATO cu privire la scoaterea rachetelor din depozite și punerea lor în stare de alertă. El a cerut ca transparența să fie folosită ca mijloc de descurajare.
,,Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie în serviciu și câte ar trebui să fie în depozit, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Și exact asta facem acum", a declarat secretarul general pentru The Telegraph.
Stoltenberg a declarat că "transparența nucleară" ar trebui să fie o piatră de temelie a strategiei nucleare a NATO pentru a pregăti Alianța pentru ceea ce el a numit "o lume mai periculoasă".
Secretarul general a spus că transparența ajută la clarificarea faptului că NATO este o ,,alianță nucleară''.
Stoltenberg a avertizat că Beijingul, în special, investește masiv în arme moderne, inclusiv în arsenalul său nuclear, care va ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.
,,Acest lucru înseamnă că, în viitorul apropiat, NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care Alianța nu s-a mai confruntat până acum, și anume doi potențiali adversari cu arsenale nucleare - China și Rusia. Bineînțeles, acest lucru are consecințe", a adăugat secretarul general al NATO.
El a subliniat că Statele Unite și aliații europeni își modernizează în prezent forțele nucleare pentru a descuraja amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.
Recent, un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Pranay Vaddi, a declarat că Washingtonul ar putea fi nevoit să extindă desfășurarea forțelor nucleare strategice în anii următori pentru a descuraja amenințările din partea adversarilor.
Acesta a subliniat că Statele Unite aderă la regimul internațional de neproliferare. În același timp, Pranay Vaddi a reamintit că Rusia a refuzat să discute un tratat care să înlocuiască Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice (START III), care expiră în 2026, iar China nu dorește să negocieze creșterea arsenalului său nuclear.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News