Armenia denunță un atac asupra sa după ce trupele azere au pătruns mai mulți kilometri în teritoriul armean

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a recurs la „provocări” după ce trupele azere ar fi pătruns în teritoriul armean, la frontiere de sud-est, în provincia Syunik. Incidentul a avut loc în cursul zilei de ieri.

Syunik este o fâşie armeană de importanță strategică. Ea este  situată între Azerbaidjan, Iran și exclava azeră Nahicevan.

Armenia acuză că Azerbaidjanul are pretenții teritoriale pentru regiunile din sudul Armeniei, în special, față de regiunea Syunik.

Armenia consideră incursiunea în teritoriul său un „atac din partea Azerbaidjanului”. Incidentul s-ar fi produs la aproximativ 10 kilometri în nodul orașului armean Goris, în zona montană.

Primarul localității armene Verishen precizează că trupele azere au avansat aproximativ 6 kilometri în localitate.

Ca urmare a celor întâmplate, premierul Nikol Pașinian a solicitat o întrevedere de urgență a Consiliului de Securitatea, în cursul serii de ieri. Erevanul denunță o criză de securitate ca urmare a incursiunii trupelor Azerbaidjanului.

 

Armenia consideră incidentul un atac asupra suveranității sale și face apel la diplomație. Dar are toate opțiunile pe masă

 

„Aceste acțiuni azere sunt intolerabile și inacceptabile de către Armenia. Este un atac asupra unui stat suveran”, le-a precizat Pașinian membrilor Consiliului, potrivit Azatutyun.am.

Premierul Armeniei face apel la remedierea situației cu Azerbaidjanul pe cale diplomatică, precizând că acesta este obiectivul principal al Erevanului. Însă e doar una dintre opțiuni, transmit armenii.

Amintim că în cursul anului trecut războiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost reluat ca urmare a unui atac al părții azere în Nagorno-Karabah. Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la începutul lui noiembrie 2020, a fost semnat cu medierea Rusiei, și a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa mii de oameni.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. Reluarea conflictului anul trecut a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel