Armenia amenință că va rezolva cu forța „problema” Azerbaidjan, după incidentul în care trupele azere au pătruns pe teritoriul ei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan

Ministrul armean al Apărării, Arshak Karapetyan, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), Stanislav Zas, a ridicat problema conflictului dintre țara sa și Azerbaidjan.

Armenia nu și-a ascuns dezamăgirea față de CSTO și, potrivit agenției de presă Tass, care citează un comunicat al Ministerului Apărării de la Erevan, a transmis că prima opțiune e pacea, dar a amintit că Armenia nu va ezita să recurgă la forța militară dacă problema cu Azerbaidjanul nu poate fi remediată pe cale diplomatică.

Erevanul a denunțat incursiunile din luna mai ale armatei azere pe teritoriul armean.

CITEȘTE ȘI: Armenia denunță un atac asupra sa după ce trupele azere au pătruns mai mulți kilometri în teritoriul armean

 

Armenia e dezamăgită de CSTO și amenință că va recurge la forța militară dacă Azerbaidjanul îi mai violează teritoriul

 

„Așteptam vizita dumneavoastră (n.a. - a lui Stanislav Zas, secretar general al CSTO) în Armenia încă din luna mai, când ne-am confruntat cu o situație extrem de gravă. Din păcate nu ați venit. În luna mai forțele armate azere s-au inflitrat pe teritoriul armean în două direcții, încălcând suveranitatea Armeniei. Noi optăm pentru pace și nu dorim tensiuni la frontiere, dar în același timp nu vom accepta încălcări teritoriale. Dacă problema nu e rezolvată în mod pașnic, ne rezervăm dreptul de a o rezolva folosind forța”, i-a declarat ministrul Apărării de la Erevan, secretarului general al CSTO.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) este o alianță militară din care fac parte mai multe state, inclusiv Federația Rusă. CSTO are un punct similar Articolului 5 al NATO în ceea ce privește apărarea colectivă. 

În ultimele luni Armenia nu și-a ascuns dezamăgirea că CSTO nu a intervenit în conflictul din Nagorno-Karabah.

Din CSTO fac parte Federația Rusă, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistanul și e controlată, evident, de Moscova.

 

Victoria azeră în războiul din Nagnorno-Karabah, reprezintă încă o rană deschisă pentru Armenia

 

Amintim că în cursul anului trecut războiul dintre Armenia și Azerbaidjan a fost reluat ca urmare a unui atac al părții azere în Nagorno-Karabah. Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la începutul lui noiembrie 2020, a fost semnat cu medierea Rusiei, și a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care au murit peste 6.000 de oameni.

În urma acordului teritorii importante din Nagorno-Karabah au ajuns sub controlul Azerbaidjanului.

Enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, cu sprijinul Armeniei.

A urmat un război între Armenia şi Azerbaidjan. O încetare a focului a fost încheiată în 1994. Reluarea conflictului anul trecut a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel