Potrivit sursei citate, o parte din muniție, de diferit calibre, a fost transportat din Serbia spre Armenia prin intermediul Georgiei.
Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Halaf Halafov a menționat că Ambasada Serbiei menține legătura: „Deja am primit anumite răspunsuri. La momentul actual, Serbia a început investigarea oficială a acestei chestiuni. Ne așteptăm ca, în cel mai apropiat timp, aceasta va fi încheiată, iar partea azeră va primi răspunsurile dorite”, a precizat ministrul azer de Externe, potrivit realitatea.md.
Citeşte şi: Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră
„Noi am solicitat din partea Serbiei un răspuns, la fel, și remedierea motivelor care au dus la aprobarea acestor pași. Aceasta este o chestiune ce ține de relațiile bilaterale. Din păcate, investigațiile preliminare au demonstrat că aruncătoarele de mine și alte arme utilizate împotriva localităților de frontieră din Azerbaidjan, a pozițiilor noastre militare, sunt de provenienta sârbă. Cu toate acestea, în chestiunea provenienței armelor, situația e de altă natură. Exportul acestor arme în diferite țări este chestiune ce ţine de controlul țării producătoare”, a menționat ministru azer de Externe.
Armele ar fi ajuns în Armenia din Georia, țara de origine fiind Serbia. Publicaţia Haqqin.az mai precizează că Serbia a recunoscut, într-o oarecare măsură, că a livrat arme către Armenia
Ministrul sârb al Comerțului, Turismului și Telecomunicațiilor, Rasim Ljajic (unul dintre ministerele care aprobă exportul de armament) a recunoscut parțial furnizarea de arme sârbești care Armenia.
„În acest an, 2020, armele au fost furnizate Armeniei de o singură companie privată şi nu de companiile de stat. Nu vă pot preciza despre ce companie este vorba, dar se știe că a furnizat în principal puști și pistoale. Valoarea contractului a fost mai mică de un milion de euro, iar marfa a fost livrată în mai și iunie ”, a declarat Ljajic pentru portalul Nova.rs, potrivit News.am.
Ljajic a subliniat că, pe lângă ministerul său, aprobarea privind exportul a fost dat și de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și serviciul special BIA. Ministrul a subliniat că nu există sancțiuni care să împiedice exportul de arme către Armenia, iar în cazul de faţă este destul de dificil să refuzi un cumpărător.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News