Fie că vorbim de ”hipersonicele” Kinjal, de tancul T-14 Armata sau de avionul invizibil Su-57, Rusia vrea să proiecteze o imagine mult peste ceea ce poate cu adevărat industria sa militară.
Importurile masive de obuze nord-coreene și drone iraniene spun multe despre limitările rușilor.
Analiștii din cadrul ministerului britanic al apărării, în raportul pe care îl publică zilnic, fac o scurtă prezentare a impactului pe front a unei dintre ”super-armele” cu care se lăuda Rusia: rachetele hipersonice Kinjal, despre care Vladimir Putin a spus în dese rânduri că sunt ”invincibile”.
Cu toate astea, realitatea a arătat alt lucru: sistemul de apărare antiaeriană PATRIOT operat de ucraineni a reușit, cu mai multe ocazii, să contracareze cu succes această amenințare.
Racheta AS-24 KILLJOY (racheta Kinjal, conform clasificării NATO – n.r.), una dintre cele șase „super-arme” anunțate de președintele Putin în 2018, este destinată să joace un rol important în viitoarea doctrină militară a Rusiei. În războiul din Ucraina, Rusia a rezervat aceste arme pentru ceea ce consideră ținte valoroase și bine protejate”, se arată în raportul de informații.
Analiștii observă că pe 14 decembrie, Forțele Aeriene Ruse au folosit, cel mai probabil, racheta balistică „Kinjal” pentru prima dată din august 2023. Serviciile de spionaj britanice raportează că Rusia a lansat cel puțin o rachetă Kinjal asupra unei ținte din centrul Ucrainei, vizând probabil un aerodrom militar.
Rusia a folosit deja astfel de rachete, în primăvara lui 2023
Lansator Patriot, Ministerul slovac al apărării / Kinzhal, Russian Federation MoD
„Multe lansări probabil au ratat țintele vizate, în timp ce Ucraina a reușit, de asemenea, să intercepteze atacurile acestui presupus sistem „invincibil”, mai notează informațiile britanice.
Trebuie spus că ultima dată când Rusia a atacat cu rachete Kinjal, pe 14 decembrie, ucrainenii au raportat că una dintre acestea a fost doborâtă în regiunea Kiev.
În același timp, o altă rachetă a lovit districtul Starokosteantinov din regiunea Hmelnitski, unde se pare că a fost vizat aerodromul militar. În acest din urmă caz, ucrainenii nu au reușit să intercepteze racheta Kinjal (posibil ca în zonă să nu existe un sistem Patriot), dar susțin că lovitura rușilor nu a cauzat pagube importante.
Specialiștii ucraineni au și o explicație pentru care atacurile cu rachete Kinjal sunt foarte rare: rușii dispun de un număr relativ limitat de astfel de arme și nu își permit să execute un atac masiv asupra Ucrainei în care să folosească rachete Kinjal.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News