Armele de la Țăndărei, ridicate în baza ordonanței militare, deținute legal. Armele vor fi înapoiate după starea de urgență

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

În urma acțiunii executate la Țăndărei au fost ridicate 11 arme letale și două neletale. Imediat s-a vehiculat că aceste arme au fost ridicate în vederea confiscării și s-au făcut referiri la arme de asalt AK-47 care ar fi fost deținute ilegal. 

În presă și la posturile de televiziune au apărut informații potrivit cărora armele ridicate ar fi arme de asalt AK-47. IPJ Ialomița ne-a confirmat însă că nu e vorba de arme de asalt ci arme de vânătoare care sunt deținute legal.

Subinspectorul Ludmila Marina Dascălu, purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomița a declarat în exclusivitate pentru DefenseRomânia că armele care au fost ridicate de la Țăndărei sunt deținute legal și nu a fost încălcată o lege.

"Acestea au fost ridicate conform ordonanțelor militare. Pe perioada stării de urgență deținătorii de arme trebuie să le predea. Au fost ridicate până se termină situația de urgență, după care aceste arme vor fi înapoiate. Nu este vorba că ar fi fost autorizațiile expirate sau alte ilegalități. Informațiile au fost interpretate. Nu sunt arme care ne puneau probleme. Mai mult, din ceea ce am înțeles de la colegii mei vor mai fi ridicate încă cinci arme întrucât persoanele nu au fost găsite la domicilii. Au fost înștiințate că urmează ca pe perioada stării de urgență să le fie ridicate armele. Cele menționate în comunicat, încă odată repet, sunt deținute legal".

Surse din cadrul Poliției Române au declarat că doar câteva dintre armele care au fost ridicate la Țăndărei, pe perioada stării de urgență, sunt arme tip Kalașnicov, dar nu sunt arme militare ci arme de vânătoare cu glonț care trag foc cu foc. 

 

Toate armele trebuie predate pe perioada stării de urgență

 

Conform OUG 1/1999 la art. 4 se arată că: "Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale" iar la art. 20 litera b "să dispună depunerea temporară, la organele de poliție de pe raza județului sau a municipiului București, a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea celor nedepuse în termenul stabilit, urmând ca la încetarea măsurii excepționale acestea să fie înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora."  Astfel toți deținătorii de arme supuse autorizării (vânătoare, tir, autoapărare etc) trebuie să predea armele până când se ridică starea de urgență.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel