Armele de asalt, un alt capitol în care România a rămas mult în urma Poloniei. Puștile de asalt Beretta ARX 160, date uitării

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
ARX-160 Beretta, foto: Militarypedia
ARX-160 Beretta, foto: Militarypedia

În vara acestui an sunt 4 ani de la Memorandumul semnat pentru producerea armelor de asalt ARX 160 de către gigantul italian Beretta. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat. În tot acest timp polonezii au anunțat că Ucraina va achiziționa arme de asalt GROT produse de Polonia.

Potrivit unei postări pe contul de Twitter a lui Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării din Polonia, Ucraina va achiziționa arme de asalt GROT produse în Polonia.

Nu e clar câte arme vor fi achiziționate și ce configurație va fi. 

 

De precizat că militarii ucraineni foloseau deja în Ucraina aceste arme de asalt. 

Totodată, chiar în primele zile de la începutul lui 2023, Ministerul polonez al Apărării și Agenția Poloneză pentru Armament au semnat un contract pentru aproape 70.000 de carabine Grot C16 FB-A2, calibrul 5,56x45 mm, fabricate de întreprinderea ''Broni Lucznik''.

 

„Afacerea Beretta”. Puștile de asalt Beretta ARX 160, date uitării în România

 

2. Beretta AR... (beretta-arx160_95068200.jpg)

Beretta ARX 160, armă de asalt, sursă foto: DoD

Așadar, în ceea ce privește țara noastră, România semna în 2019, prin Ministerul Economiei, un Memorandum cu gigantul Beretta. 

Potrivit documentului, Uzina Mecanică Plopeni, filială a Romarm, ar fi trebuit să înceapă peste aproximativ şase luni de la semnarea memorandumului, să producă arme de asalt Beretta. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Italienii sunt dispuși să aducă tehnologia pentru a începe producția, dar dispute politice și birocratice au blocat procesul.

Mai mult, Compania națională Romarm are o obligație de offset pentru ridicarea unei facilități după ce a vândut 25.000 de pistoale Berreta către Poliția Română.

La un an de la Memorandumul din 2019, în contextul campaniei electorale, pe data de 2 decembrie 2020, liberalul Virgil Popescu, pe atunci ministrul Economiei,  a mers la Șimian, în județul Mehedinți, unde declara: „S-a luat decizia ca noua fabrică de pistoale a companiei Romarm să fie făcută aici, în comuna Șimian”.

Până în prezent lucrurile nu au avansat.

CITEȘTE ȘI: O armă de asalt produsă în România va fi prezentată Armatei române. La 3 ani de la „afacerea Beretta”, programul a înghețat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel