Subiectul achiziţiilor comune de muniţii pentru Ucraina va fi pe agenda reuniunii de luni de la Bruxelles a miniştrilor europeni de Externe.
Estonia le-a prezentat partenerilor propunerea unei alocări de 4 miliarde de euro furnizată de statele membre prin Instrumentul European pentru Pace (IEP), fond folosit pentru achiziţii şi furnizarea de armamente Ucrainei. Donaţia va permite achiziţia unui milion de obuze de 155 mm.
Totuși, luni, nu este aşteptată nicio decizie pe acest subiect, au atras atenţia totuşi mai mulţi diplomaţi europeni.
"Sunt în favoarea propunerii Estoniei de a mobiliza industria de apărare europeană pentru a comanda, achiziţiona şi produce împreună muniţii. Voi înainta propuneri operaţionale Consiliului European de la 23 martie", a dat asigurări preşedintele Consiliului European, Charles Michel, scrie Agerpres.
Instrumentul European pentru Pace a deblocat deja 3,5 miliarde de euro în şapte tranşe de 500 de milioane de euro, iar statele au acceptat să acorde o donaţie suplimentară de două miliarde de euro.
Banii sunt folosiţi pentru a le rambursa statelor livrările de arme şi muniţie pentru Ucraina folosite din stocurile lor.
Trei state - Austria, Irlanda şi Malta - nu contribuie la finanţarea furnizării de arme letale, iar contribuţiile lor sunt asigurate de celelalte 24 de state membre.
Stoltenberg - armele occidentale vor influența mersul negocierilor
Jens Stoltenberg, a declarat vineri, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, că el crede în continuare că Ucraina poate învinge în războiul cu Rusia.
"Acesta este motivul pentru care îi sprijinim", a explicat el, îndemnând statele occidentale să-şi sporească angajamentele pentru livrări de tancuri către armata ucraineană.
Ucraina a primit din partea statelor NATO, la reuniunea miniştrilor apărării încheiată miercuri, promisiunea că îi vor fi transferate cel puţin 48 de tancuri germane Leopard 2, mai puţine decât cele estimate anterior.
Stoltenberg crede că, în cele din urmă, războiul s-ar putea încheia la masa negocierilor, dar aceasta depinde de cât de bine va fi consolidată Ucraina pe câmpul de luptă, iar preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să înţeleagă că trebuie să accepte la negocieri supravieţuirea Ucrainei ca stat suveran şi independent.
Marţi, în ziua când Putin se va adresa parlamentului rus, Stoltenberg se va întâlni la sediul NATO cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Acesta din urma va participa luni la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de externe din statele UE, la care ar urma să fie discutată şi continuarea sprijinului militar pentru Ucraina constând în arme, muniţii şi instruire.
Pe 24 februarie, când se împlineşte un an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei, Jens Stoltenberg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului eston, Kaja Kallas, vor participa la o conferinţă de presă comună în capitala Estoniei, Tallinn, cu ocazia zilei independenţei acestei ţări baltice fostă republică sovietică. Stoltenberg se va întâlni acolo şi cu soldaţi ucraineni care sunt instruiţi în Estonia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News