Mai multe arme nucleare. Răspunsul așteptat al Rusiei la rachetele americane Tomahawk din Germania

Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse
Foto ilustrativ: Rachetă balistică intercontinentală Topol / ministerul apărării al Federației Ruse

Rusia spune că ar putea desfășura rachete nucleare ca răspuns la armele americane din Germania.

”Vom răspunde militar, dar pașnic”, declara adjunctul ministrului de externe Serghei Ryabkov, imediat după anunțul deciziei SUA de a muta în Germania rachete Tomahawk, arme cu rază lungă, dar care vor purta doar încărcătură convențională.

Câteva zile mai târziu, tot de la oficialul rus, aflăm și în ce vor consta acțiunile gândite de Federația Rusă. Ryabkov a declarat că Rusia nu exclude noi desfășurari de rachete nucleare ca răspuns la staționarea planificată de SUA a armelor convenționale cu rază lungă de acțiune în Germania.

„Nu exclud nicio opțiune”, a declarat Ryabkov reporterilor de la Moscova, când a fost rugat să comenteze planurile de desfășurare a SUA, relatează Reuters.

Apărarea regiunii Kaliningrad a Rusiei este justificarea unui asemenea pas. 

Interfax l-a citat pe Ryabkov spunând că Rusia va alege din cea mai largă gamă posibilă de opțiuni pentru a găsi cel mai eficient răspuns la mișcarea SUA, inclusiv în ceea ce privește costurile.El a spus că Kaliningradul, cea mai vestică parte a Rusiei, care este izolată de restul terenului său, „a atras de multă vreme atenția nesănătoasă a oponenților noștri”.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că vor începe desfășurarea în Germania din 2026 a armelor care vor include rachete SM-6, Tomahawk și rachete hipersonice, aflate încă în dezvoltare. Măsura a fost luată pentru a demonstra angajamentul  SUA față de apărarea NATO și cea europeană.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Moscova va relua producția de rachete terestre cu rază scurtă și medie de acțiune și va decide unde să le plaseze dacă va fi necesar. Majoritatea sistemelor de rachete ale Rusiei sunt capabile să fie echipate cu focoase convenționale sau nucleare.

 

Rachetele Tomahawk revin în Europa

 

Rachetele pe care Rusia și Statele Unite intenționează să le desfășoare sunt arme la sol cu ​​rază medie de acțiune, care au fost interzise în temeiul unui tratat SUA-sovietic din 1987.

SUA au renunțat la tratat în 2019, acuzând Rusia de încălcări pe care Moscova le-a negat.

Trebuie spus că, în luna mai, Statele Unite au transportat un sistem Typhoon pe insula daneză Bornholm pentru a participa la o serie de exerciții militare, așa cum arăta și un comunicat al Forțelor Navale ale SUA.

Sistemul containerizat Typhoon (care se bazează pe un lansator Lockheed Martin Mk 70) este folosit pentru lansarea rachetelor SM-6, Tomahawk și, posibil, SM-3.

Citește și: Premieră după încheierea Războiului Rece: Rachetele Tomahawk revin în Europa, după ce SUA au anunțat că vor desfășura rachete cu rază lungă în Germania

 

O nouă cursă a înarmărilor

În urmă cu patru decenii, a contracara SS-20 sovietice, Statele Unite au desfășurat în Europa rachete de croazieră BGM-109G Gryphon și rachete balistice Pershing II, ambele având capacitatea de a livra lovituri nucleare precise asupra țintelor strategice - o mișcare care a alimentat tensiunile Războiului Rece, dar a condus în câțiva ani la un acord istoric de dezarmare privind armele nucleare și convenționale cu rază scurtă și cu rază intermediară (INF).

Tratatul INF a supraviețuit până în 2019, când Statele Unite s-au retras oficial, deoarece Rusia dezvolta racheta de croazieră Novator 9M729 cu o rază de acțiune de 2.000 km, care poate fi lansată de la aceeași instalație ca și rachetele balistice Iskander. 9M729 este aparent versiunea la sol a rachetei de croazieră Kalibr. Rusia a negat că 9M729 avea o autonomie de peste 500 km.

Experții în securitate spun că implementările planificate fac parte dintr-o cursă a înarmărilor care se adaugă la o serie deja complexă de amenințări într-un moment de tensiuni acute legate de războiul din Ucraina.

Pe 28 iunie, președintele Vladimir Putin a declarat public că Rusia va relua producția de rachete terestre cu rază scurtă și medie de acțiune - ceva ce Occidentul suspectează că o face deja.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel