„Nu va fi niciun război după modelul celui din 1953. Vorbesc despre războiul coreean. Acesta s-a încheiat în vara anului 2023 în Ucraina, când două armate profesioniste de peste un milion de oameni fiecare s-au confruntat pe câmpul de luptă”, a declarat generalul ucrainean în retragere în fața unei audiențe la think-tank-ul Chatham House din Londra.
Când Zalujnîi era la conducerea armatei ucrainene în 2023, armata ucraineană și-a lansat contraofensiva menită să împingă spre Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru al Rusiei către Crimeea.
Nereușind să își atingă obiectivele, aceasta s-a limitat la eliberarea câtorva sate din regiunile Zaporojie și Donețk, încetinită semnificativ de câmpurile minate rusești și de lipsa superiorității aeriene și a echipamentelor.
De atunci, saturarea aproape completă a liniei frontului cu drone și alte sisteme fără pilot a continuat să schimbe modul în care se poartă războiul.
Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că războiul modern a adus noi tehnologii pe câmpul de luptă, cum ar fi dronele și inteligența artificială.
Zalujnîi a menționat că este imposibil să se producă rachete, avioane de luptă și portavioane costisitoare la „scara masivă” pe care o necesită războiul modern, ceea ce înseamnă că aceste sisteme vor deveni mai puțin eficiente.
Coreea de Sud și SUA au luptat împotriva Coreei de Nord și Chinei într-un război sângeros în 1950-53, care a dus la o încetare a focului și la o divizare de-a lungul liniei de demarcație care există și astăzi. În același discurs, Zalujnîi a declarat că este aproape imposibil să se iasă din starea de război „prelungit” cu Rusia.
Zalujnîi a afirmat că aderarea la NATO este singura garanție de securitate viabilă pentru țara sa, susținând pe deplin apelul președintelui Zelenski ca alianța să adreseze o invitație Kievului. Însă posibilitatea aderării Ucrainei la NATO a pus Alianța într-o situație dificilă, unele state membre fiind îngrijorate de escaladarea conflictului și de riscul unei confruntări directe cu Rusia.
Este NATO pregătit pentru război?
Invazia la scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă, la 24 februarie 2022, a adus războiul la porțile Alianței Nord-Atlantice, modificând dinamica politico-militară dintre NATO și vecinul său de la est.
În urmă cu doi ani, NATO a adoptat o strategie de apărare avansată și descurajare de tipul „ back to the future” în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Pentru a pune în aplicare această strategie, aliații s-au angajat să ia diverse măsuri pentru a-și consolida descurajarea și apărarea la summitul de la Madrid din 2022.
După cum o arată un raport publicat recent de Atlantic Council, de la invazia rusă, NATO a trecut printr-o schimbare dramatică care i-a afectat planurile, structura de comandă, modul de desfășurare a forțelor și capacitățile necesare. Este important ca această reformă să fie evaluată în funcție de capacitatea adversarului de a-și desfășura forțele. Diferența dintre viteza cu care Rusia își poate reconstrui armata și viteza cu care NATO se poate reînarma, în special aliații europeni, va defini nivelul de risc pentru Alianță în cazul în care descurajarea eșuează.
O evaluare credibilă a vitezei cu care Rusia își poate reconstitui și extinde armata - în special componenta sa de forțe terestre, care a fost semnificativ diminuată în timpul actualei campanii din Ucraina - este esențială pentru evaluarea exactă a poziției globale a forțelor NATO și a capacității de reacție în cazul în care Rusia alege să atace un membru al Alianței.
Acțiunile Rusiei în Ucraina au confirmat temerile multora că Vladimir Putin va încerca să continue subjugarea stalinistă a țărilor aflate în vecinătatea Rusiei.
De asemenea, think tank-ul Center for Strategic and International Studies (CSIS) Războiul sugerează că gândirea cea mai pesimistă cu privire la „intențiile supreme” ale Rusiei, care a ghidat în mod istoric planificarea NATO, este justificată pentru viitorul apropiat. Înclinația aparentă a lui Putin pentru agresiune, asumarea de riscuri și erori de calcul strategic îl transformă într-un adversar periculos și greu de descurajat.
Rusia a înregistrat pierderi uluitoare în Ucraina, dar s-a „reconstituit aproape complet din punct de vedere militar” la nivelul de dinainte de război, datorită mobilizării naționale și unei economii de război susținute de China, Iran și Coreea de Nord. Dincolo de Ucraina, Rusia lansează amenințări nucleare împotriva NATO și intensifică amenințările hibride în întreaga Europă.
Mai mulți lideri europeni au avertizat că Rusia ar putea ataca aliații NATO în trei, patru, cinci sau opt ani. Nu numai că China ajută armata rusă să se reconstruiască, dar perspectiva unei agresiuni coordonate între Moscova și Beijing are multe implicații pentru NATO - cele mai grave fiind implicațiile asupra poziției forțelor americane în Europa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News