Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

După dezastrul și degringolada din primele săptămâni de invazie, Moscova a țesut o întreagă mitologie in jurul "simbolisticii" literei Z și V, iar strategii rusi au scormonit repede o poveste în care cele două banale litere au fost reșapate în simboluri ale Victoriei și "denazificării".

După fix 2 ani și 6 luni de la începerea invaziei Ucrainei, putem spune că Rusia s-a dovedit puternică pe un singur plan - cel al propagandei.

Semnificația reală din spatele literelor Z, V, O, X, A a fost repede dată uitării de ruși, inițial, literele desemnând direcțiile de acțiune ale Armatei ruse, care ar fi trebuit să cucerească Kievul în 3 zile. ”Un plan de 10, dar o execuție de nota 2”, așa cum bine remarca și generalul (r) Cătălin Tomescu, în podcasul ”Obiectiv EuroAtlantic” realizat de DefenseRomania.

Amintim succint ce reprezentau, de fapt, literele care sunt folosite acum de propaganda rusă:

"Z" era indicativul care desemna Forțele ruse care au invadat Ucraina dinspre nord, spre Kiev. (Ulterior, ”Z” a fost folosită în sloganuri precum „Za Pobedu!” - Pentru victorie!),

"V" a fost folosită de unitățile dinspre sud, atacând regiunea Herson și Odesa. (A fost asociată cu alte sloganuri de propagandă precum „Sila V pravde” (Puterea în adevăr) sau „Vpered” - Înainte),

"O" a fost folosită pentru unitățile rusești care au atacat din Belarus (apropo, toată lumea a a uitat cum rușii au încălcat toate convențiile internaționale când au folosit in scop militar zona de excluziune de pe teritoriul Centralei atomo-electrice de la Cernobîl, cu tot cu facilitățile de acolo),

"X" a desemnat unitățile care atacau dinspre Crimeea,

"A" a fost atribuită forțelor speciale din estul Ucrainei, în Donbas.

 

”Z” Un exemplu de „rebranding” în războiul modern

Rebranding-ul "operațiunii speciale" a început imediat ce Moscovei i-a fost clar că marșul de 3 zile până la Kiev este un fiasco. Dar într-o dictatură e obligatorie raportarea oricărui eșec ca fiind fie un succes 100% - cum se întâmplă când rușii spun că au doborât toate dronele ucrainene, dar aerodromurile rusești ard, fie un ”gest de bunăvoință” - cum a fost cu fuga din insula Șerpilor.

Astfel că strategii Kremlinului au păstrat Z-ul și V-ul pe care le-au transformat în simboluri ale victoriei Armatei Ruse, fiind integrate în campania de propagandă a Kremlinului ce prezenta publicului intern invincibila Armată ”Z”. 

Ca să facem o paralelă cu gimnastica (că tot s-au discutat subiectul zilele astea), după ce Armata rusă a aterizat în cap "Săritura Drăgulescu", propaganda rusă susține că nu a fost o execuție ratată, ci că așa a intenționat de la început, fiind, de fapt, un nou tip de săritură.

O abordare tipic sovietică - prezentarea unor realități evidente pentru toată lumea drept altceva, așa cum vedem și în cazul "eliberării" localităților ucrainene invadate (că sa fim corecți, o meteahnă întâlnită și la ucraineni, care prezintă capturarea localităților rusești din Kursk drept eliberare. "Old habits die hard").

 

Propaganda sovietică, activă în România și R. Moldova

Propaganda Moscovei acționează și în România și R. Moldova, două țări cu o istorie și limbă comună, pe care Rusia încearcă să le înstrăineze una de cealaltă 

Kremlinul vorbește în continuare despre ”limba moldovenească” un concept inventat de sovietici - după anexarea acesteia de către URSS, în 1940 - în scopul de a dezbina românii din Basarabia de cei din România. Politica de „moldovenizare” au impus ideea că basarabenii nu vorbeau română, ci „limba moldovenească”, care, deși identică cu româna standard, a fost tratată oficial ca o limbă separată.

Tot pe dezbinare se merge și în interiorul Republicii Moldova, acolo unde propaganda rusă e infinit mai puternică decât în România. Mass-media rusească difuzează constant reportaje în care Transnistria este prezentată ca o regiune prosperă și stabilă, în contrast cu „haosul” și „corupția” din Moldova controlată de Chișinău. Această narațiune vrea să descurajeze orice încercare a Chișinăului de a reintegra Transnistria.

De asemenea, propaganda rusă sădește frica în mintea populației Republicii. Astfel, în ultimii doi ani, abundă informați false privind o presupusă mobilizare a trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova, sugerând că Moldova ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia dacă ar continua apropierea de Occident.

Actuala conducere a Republicii Moldova, ascunsă în spatele sloganurilor despre „integrarea europeană” și retoricii rusofobe, continuă de fapt să implementeze scenariul ucrainean, care este distructiv pentru țara și poporul ei”, declara Maria Zaharova, într-o postare comentată și decătre DefenseRomania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel